Revija Reporter
Svet

Na libijsko obalo naplavlja trupla žrtev poplav: do 20.000 mrtvih?

STA
15 4.904

15. sep. 2023 14:43 Osveženo: 15:14 / 15. 9. 2023

Deli na:

Posledice poplav v Libiji - na fotografiji razdejano mesto Derna.

Profimedia

"Še vedno ostaja upanje, da bomo ljudi našli žive," je danes dejal predstavnik Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Libiji, ki so jo v nedeljo prizadele uničujoče poplave in terjale na tisoče smrtnih žrtev. Koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths je medtem dejal, da popoln obseg katastrofalnega uničenja v Libiji še ni znan.

Predstavnik Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca Tamer Ramadan je izrazil upanje na nadaljnje uspešno iskanje preživelih, ob tem pa ni želel podati ocene števila smrtnih žrtev, saj ta "ne bi bila niti dokončna niti natančna", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojavljajo se namreč različne začasne ocene, ki se medsebojno precej razlikujejo. Ocene različnih organizacij in predstavnikov oblasti se gibljejo med 3000 in 11.000, medtem ko je župan Derne ocenil, da bi lahko število smrtnih žrtev naraslo do 20.000.

Številna trupla žrtev poplav, ki so razdejale mesto Derna, je ob tem odneslo na odprto morje, danes pa jih je več prineslo celo do obale v bližini mesta Tobruk več kot 100 kilometrov vzhodno od Derne. Preden bo znano končno število žrtev, bo tako preteklo še nekaj časa.

"Sedem metrov visok val je izbrisal številne stavbe in infrastrukturo odplaknil v morje. Zdaj mnogi pogrešajo svoje družinske člane, trupla naplavlja na obalo, domovi pa so uničeni," je dejal vodja libijske delegacije Mednarodne zveze društev Rdečega križa (ICRC) Yann Fridez.

Severovzhodni del Libije je po besedah enega od uradnikov Združenih narodov prizadela "katastrofa epskih razsežnosti", katere obseg pa še ni popolnoma jasen, je danes dejal koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths.

"Mislim, da je za nas glavno vprašanje v Libiji usklajevanje z vlado in z oblastmi na vzhodu države," je dejal Griffiths. Libija je namreč razdeljena na dva dela - območje pod mednarodno priznano vlado na zahodu in območje na vzhodu pod nadzorom oblasti, ki jih mednarodna skupnost ne priznava.

Tako na vzhodu kot na zahodu Libije so se oblasti sicer ta teden soočile z grozljivim uničenjem, ki so ga povzročile poplave, se ob pomoči mednarodne skupnosti mobilizirale in z nujnimi ukrepi priskočile na pomoč prizadetim v naravni katastrofi, poroča AFP.

Ob tem je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) brez strehe nad glavo ostalo približno 30.000 ljudi, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa opozarja tudi na nevarnost širjenja bolezni zaradi onesnažene vode, čeprav so dejanske razmere na terenu še vedno nejasne.