UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Tadej Pogačar, Urška Žigart Njena.si

Zaradi te poteze Tadeja Pogačarja se sprašujejo,...

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Slovenija

Janša nastopa, kot da vladi dela uslugo: Kupujemo vladi čas za to, da se glave malo streznijo

Deli na:
Janša nastopa, kot da vladi dela uslugo: Kupujemo vladi čas za to, da se glave malo streznijo

Janez Janša - Foto: S. R.

Predsednik SDS Janez Janša je danes dejal, da dajejo s predlogom za posvetovalni referendum glede priznanja Palestine vladi čas za razmislek. "Predlog za posvetovalni referendum je akt, ki odloži odločanje za 30 dni," pa je dejal glede domnevne namere koalicije, da bi glasovanje v DZ vseeno izpeljala.

"Mi s tem mesecem tudi kupujemo vladi čas za to, da se glave malo streznijo in da pride do nekega napredka v teh poskusih mirovnih procesov in da se potem Slovenija pridruži državam, ki bodo ta korak naredile v najbolj primernem trenutku, kot ga je včeraj opisal državni sekretar iz kabineta predsednika vlade (Vojko Volk)," je dejal Janša.

Izrazil je prepričanje, da obstaja možnost, da v teh 30 dneh pride do nekega mirovnega načrta, do pogajanj med Izraelom in Palestinci ter zaustavitve konflikta.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira poročanja, da naj bi koalicija iskala načine, kako bi vseeno že zdaj izpeljala glasovanje o priznanju Palestine, je Janša dejal, da je zakon jasen, namreč da posvetovalni referendum odloži odločanje za 30 dni.


Kot je pojasnil, so se tega akta posluževale tudi stranke sedanje koalicije, ko so bile v opoziciji. "In sprejem odločitev, tudi če je bil tak predlog zavrnjen, je bil odložen za 30 dni, tako da ne vem, kakšen izhod iščejo, če prisegajo na vladavino prava," je poudaril.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je medtem danes po oddaji glasu na predčasnih volitvah v Evropski parlament ocenila, da bo danes v DZ še precej živahen dan. "Zagotovo bodo poskusi v eni in drugi smeri, da se skrajšajo postopki ali da se prej izpelje glasovanje," je povedala.

Ponovila je željo, da bi se čim prej opravilo glasovanje. "Še kakšno drugo sporočilo o zavlačevanju postopkov, verjemite, bi vrglo slabo luč na našo državo," je dodala.

Poslanska skupina SDS je v ponedeljek vložila predlog posvetovalnega referenduma glede priznanja Palestine, s tem pa preprečila, da bi DZ o tem glasoval že danes, kot je bilo načrtovano. Poslanci bodo danes na izredni seji vseeno razpravljali o sklepu vlade o priznanju Palestine, ki ga je v ponedeljek že podprl odbor DZ za zunanjo politiko.