zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na letošnjem hadžu naj bi umrlo več kot 1400 ljudi

Deli na:
Na letošnjem hadžu naj bi umrlo več kot 1400 ljudi

Foto: Reuters

Število romarjev, ki so septembra umrli v tragediji ob koncu hadža, tradicionalnega romanja muslimanov v Meko, je naraslo na najmanj 1489, kažejo podatki, ki so jih objavile posamezne države, od koder so bile žrtve, zbrala pa agencija AFP. Po doslej objavljenih podatkih savdskih oblasti naj bi sicer tragedija terjala okoli 770 življenj.

Če bo to število potrjeno, bo to najhujša nesreča v zgodovini hadža. Zgodila se je 24. septembra, ko so romarji v savdski Mini s kamenjem obmetavali enega od treh stebrov, ki predstavljajo hudiča. Prišlo je do prerivanja, v kaosu, ki je sledil, pa je po podatkih savdskih oblasti umrlo najmanj 769 ljudi. Še nekaj manj kot tisoč je bilo ranjenih.

Savdska Arabija, ki je podatke o številu mrtvih nazadnje posredovala dva dni po tragediji, najnovejših podatkov o smrtnih žrtvah še ni sporočila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Savdske oblasti prav tako niso objavile števila žrtev po nacionalnosti.

Medtem pa so številne države objavile podatke o številu smrtnih žrtev med svojimi državljani. Iz podatkov, ki jih je zbrala AFP, je razvidno, da je bilo med mrtvimi največ Irancev, 464, sledijo pa državljani Egipta - 165, Indonezije - 120 in Indije - 101. V tragediji je umrlo tudi 99 državljanov Nigerije, 87 iz Pakistana, 79 iz Bangladeša, 60 iz Malija, 54 iz Senegala, 52 iz Čada in 30 iz Sudana.

Med ostalimi državami, katerih število žrtev je doseglo 30 ali manj, so Alžirija, Maroko, Kamerun, Slonokoščena obala, Etiopija, Libija, Somalija, Kenija, Gana, Mauritius, Tanzanija in Tunizija. Po eno smrtno žrtev so potrdile Nizozemska, Oman, Jordanija, Irak, Burkina Faso in Burundi, medtem ko Benin ni navedel natančnega števila mrtvih, še poroča AFP.

Če podatki držijo, bo število mrtvih tokratne nesreče na hadžu, ki ga je v zgodovini zaznamovalo že več podobnih tragedij, preseglo število doslej najhujše nesreče s 1426 mrtvimi leta 1990.