sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tragedija v papeževi gardi in Vatikan, »magnet« za homoseksualce?

Deli na:
Tragedija v papeževi gardi in Vatikan, »magnet« za homoseksualce?

Foto: Reuters

Švicarska garda v Vatikanu, najmanjša vojska sveta, ni imuna na tragedije in škandale.

V medijih se švicarska garda pojavlja bolj poredko, običajno le kot slikovna oprema prispevkov o papežu in Vatikanu. Dojeta bolj kot turistična znamenitost in nekaj, kar daje Svetemu sedežu poseben pečat, garda v glavnem tudi ne ponuja razlogov, da bi se o njej kako drugače poročalo.

Za škandale ali celo kaj hujšega vendarle ni imuna. Leta 1998 je desetnik Cedric Tornay ustrelil poveljnika garde Aloisa Estermanna in njegovo ženo Gladys, nato pa si je sam vzel življenje. Vatikan trdi, da je bil zločin storjen v napadu besa, ker Tornay menda ne bi napredoval, kot si je obetal. Kot vselej, ko se v Vatikanu zgodi kaj neobičajnega, ne manjka alternativnih teorij in tudi v tem primeru na Cerkev letijo obtožbe, da je skušala prikriti resnico: od ljubosumja morilca, ki naj bi imel z Estermannom razmerje, do teorije, da je bil umorjeni poveljnik nekdanji agent vzhodnonemškega Stasija, čigar smrt so ukazali vatikanski mogočneži. Po eni od razlag naj bi bil Estermann celo žrtev spopada za oblast med organizacijo Opus Dei in prostozidarji v Vatikanu.

Pod novim papežem Frančiškom je v Vatikanu bolj burno, kot je bilo prej dolga desetletja, v kratkem času se je švicarska garda znašla v središču dveh škandalov. Januarja lani je anonimni bivši gardist v švicarskem časniku trdil, da so ga kardinali, škofje in druga duhovščina leta nagovarjali k seksu, njegove trditve o homoseksualnosti v Vatikanu pa je potrdil nekdanji poveljnik garde Elmar Mäder (2002–2008). Šel je še dlje kot gardist: v švicarski gardi naj bi obstajalo homoseksualno omrežje, načrtno je zavračal napredovanja domnevnih gejev, ker ni verjel, da so dovolj lojalni papežu, je pravil Mäder. Vatikan je opisal kot »magnet« za homoseksualce, ki naj bi jih privlačilo večinsko moško okolje. Ogorčeni vatikanski uradniki so ga izzvali, naj jim pove, kdo naj bi bil v domnevnih omrežjih. Mäder je leta 2008 odstopil kot poveljnik garde, domnevno zato, ker je kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik rimske kurije, želel varovanje papeža prenesti na vatikansko žandarmerijo, ki sicer skrbi za varnost v Vatikanu. Varovanje papeževe osebe, njegove rezidence in vatikanskih in tujih dostojanstvenikov je za zdaj še v domeni Švicarjev.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.