pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Krimu zaradi električnega mrka razglasili izredne razmere

Deli na:
Na Krimu zaradi električnega mrka razglasili izredne razmere

Foto: Reuters

Oblasti na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je marca lani priključila Rusija, so razglasile izredne razmere, potem ko je na celotnem območju prišlo do popolne prekinitve oskrbe z elektriko. Razlog za to naj bi bila sabotaža na visokonapetostnih vodih, ki naj bi jih razstrelili. Brez elektrike je ostalo skoraj dva milijona ljudi.

Do prekinitve z oskrbo elektrike, ki jo Krim dobiva iz Ukrajine, je prišlo v noči na nedeljo, je sporočil krimski oddelek ruskega ministrstva za izredne razmere, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so neznanci pri kraju Herson na ukrajinskem ozemlju razstrelili več visokonapetostnih vodov, ki iz Ukrajine na Krim dovajajo elektriko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kdo stoji za sabotažo, za zdaj ni znano.

Po prekinitvi elektrike so na Krimu, ki proizvede le 30 odstotkov energije in je v veliki meri odvisen od Ukrajine, zagnali generatorje, s čimer so ponoči delno znova dobavili elektriko mestom Simferopol, Feodosija, Jevpatorija in Jalta, so še sporočile tamkajšnje oblasti.

To je bila sicer že druga tovrstna sabotaža v zadnjih dveh dneh. Štiri vode za dobavo elektrike, od katerih sta bila dva uničena, dva pa poškodovana, naj bi po poročanju ukrajinske tiskovne agencije UNIAN sabotirali že v noči na petek.