Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na jugu Avstralije divjajo gozdni požari

Deli na:
Na jugu Avstralije divjajo gozdni požari

Foto: Reuters

Na jugu Avstralije se v teh dneh soočajo z gozdnimi požari, ki so ponekod ušli izpod nadzora in ogrožajo hiše. Največ dela imajo gasilci v pokrajini Adelaide Hills v zvezni državi Južna Avstralija ter delih zvezne države Viktorija.

Lokalne oblasti slikovitega Adelaide Hills, ki je znan po kmetijstvu in vinskih kleteh ter šteje okoli 40.000 prebivalcev, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorile pred "izjemno nevarnim požarom", ki je v soboto ušel izpod nadzora in bi se zaradi napovedanih vetrov in visokih temperatur lahko še dodatno razplamtel.

"Trenutno se soočamo s požarom, kakršnega v teh krajih nismo videli od gozdnih požarov na pepelnično sredo leta 1983," je povedal vodja gasilcev Južne Avstralije Greg Nettleton. V omenjenem požaru, ki je v zveznih državah Južna Avstralija in Viktorija uničil več tisoč hiš in drugih stavb, je umrlo več kot 70 ljudi.

Požar v kraju Sampson Flat severovzhodno od Adelaidea se širi na vse strani. Od petka zvečer se je razširil s 154 na 4741 hektarjev. Gašenje poleg vremena ovira tudi težje dostopen teren. Zaenkrat je zgorelo pet domov, a s krepitvijo vetrov, ki bi lahko dosegli sunke tudi do 110 kilometrov na uro, je lahko uničenje po napovedih lokalnih oblasti še večje.

Gasilci se po navedbah BBC News borijo z gozdnimi požari tudi v zvezni državi Viktorija, kjer so preplah razglasili v krajih Hastings, Bittern in Crib Point južno od Melbournea.

Predsednik vlade Južne Avstralije Jay Weatherill je pozval prebivalce ogroženih območij, naj zapustijo svoje domove ali pa se pripravijo na najhujše. "Prepozen umik ima lahko katastrofalne posledice," je opozoril.

Gozdni požari so v Avstraliji poleti običajni. Okoljevarstveniki pa opozarjajo, da so zaradi globalnega segrevanja vedno pogostejši. Po podatkih avstralskega urada za meteorologijo so v državi leta 2013 zabeležili rekordno visoke temperature.

V uničujočih požarih na "črno soboto" februarja 2009 je v zvezni državi Viktorija umrlo 173 ljudi. Uničenih je bilo več kot 2000 domov.