evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Snežna "apokalipsa" na vzhodu ZDA

Deli na:
Snežna "apokalipsa" na vzhodu ZDA

Foto: Getty Images

Vzhod ZDA je včeraj ohromilo obsežno snežno neurje, ki divja od petka in je zajelo že več kot 20 zveznih držav ter prizadelo 85 milijonov ljudi. V nekaterih delih na vzhodu ZDA je že zapadlo več kot 70 centimetrov snega. Po zadnjih podatkih je v neurju umrlo najmanj devet ljudi, v desetih zveznih državah so razglasili izredne razmere.

Vse žrtve neurja Jonas, ki se ga je v medijih prijel vzdevek Snowzilla, so umrle v prometnih nesrečah, in sicer šest v Severni Karolini ter po eden v Virginiji, Kentuckyju in Tennesseeju, poroča britanski BBC.

Več kot 140.000 gospodinjstev je zaradi slabega vremena ostalo brez elektrike, od tega več kot 100.000 v Severni Karolini in 40.000 v New Jerseyu. Iz zveznih držav Kentucky in Pennsylvania pa poročajo o velikih prometnih zastojih, v katerih so ljudje obtičali do 12 ur. Samo v Virginiji pa je sneženje botrovalo 989 prometnim nesrečam.

Prestolnico Washington je davi po krajevnem času prekrivala 30 centimetrov debela snežna odeja, vremenoslovci pa napovedujejo, da bo na tem območju zapadlo skupno okoli 60 centimetrov snega. Sneženje naj bi spremljal veter s hitrostjo do 90 kilometrov na uro.

V Washingtonu so vladne službe zaprli v petek opoldne, javni promet pa je zaprt do ponedeljka. Predsednik Barack Obama bo neurje preživel v Beli hiši. V mestu New York izredne razmere veljajo od davi do nedelje opoldne.

Newyorški župan Bill de Blasio je dejal, da pričakujejo do 70 centimetrov snega in ocenil, da bo tokratno neurje verjetno eno hujših, ki so kdajkoli prizadeli mesto. Dodal je, da razmišlja o prepovedi potovanj zaradi izrednih vremenskih razmer.

Nižje ležečim predelom New Jerseyja in New Yorka grozijo tudi poplave.

Večja mesta vzhodne obale ZDA naj bi najhujše doživela ponoči po srednjeevropskem času, neurje pa se bo danes že razpihalo. Izredne razmere so v petek razglasile države Georgia, Tennessee, Pensilvanija, Maryland, Kentucky, Severna Karolina, New Jersey, New York, Virginia in Zahodna Virginija.