pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Japonskem podpora koncu okrutnega lova na delfine v zalivu Taiji

Deli na:
Na Japonskem podpora koncu okrutnega lova na delfine v zalivu Taiji

Foto: Reuters

Japonski živalski vrtovi in akvariji so včeraj z glasovanjem sprejeli odločitev, da ne bodo več uporabljali delfinov, ki jih na sporen način lovijo v zalivu Taiji. S tem bodo lahko ohranili članstvo v Svetovnem združenju živalskih vrtov in akvarijev (Waza), ki jih je minuli mesec zaradi tega vprašanja suspendiralo.

Na sporen lov na delfine v zalivu Taiji je mednarodno javnost opozoril dokumentarec Skriti zaliv (The Cove), ki je leta 2009 prejel oskarja. Film prikazuje, kako jate delfinov prisilijo, da priplavajo v odročni zalivček, kjer jih nato z pokoljejo z noži ali jih kasneje žive prodajo.

Združenje japonskih živalskih vrtov in akvarijev (Jaza) je včeraj odločilo, da svojim članom prepove pridobivanje delfinov, ki so jih med tovrstnim lovom ujeli v Taijiju, pa tudi sodelovanje pri izvozu in prodaji tam ujetih živali. Za odločitev in s tem obstanek v Wazi je glasovala prevladujoča večina 152 članov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Predsedujoči japonskemu združenju Kazutoshi Arai je sicer včeraj poudaril, da Jaza lova v Taijiju ne obravnava kot okrutnega. Izvršni direktor Jaze Kensho Nagai pa je še pred glasovanjem povedal, da združenje letno iz Taijija pridobi okoli 20 delfinov, pri čemer pa naj bi izboljšali način lova in ga ločili od vsega, kar je namenjeno pridobivanju mesa delfinov. "Nadzora nad preostalim ulovom delfinov, katerega del naj bi prodali lokalnim posrednikom za akvarije na Kitajskem in Bližnjem vzhodu, nimamo," je še dodal Nagai.

Prebivalci Taijija sicer že dolga leta zagovarjajo lov na delfine, češ da je njegov cilj pridobiti delfinje meso, ki je tradicionalni del njihove prehrane. A več delfinov, ki jih v zaliv prisilijo tako, da jih z ladjami stisnejo skupaj in jim preprečijo, da bi odplavali, ne ubijejo, temveč jih žive prodajo.

Kritiki poudarjajo, da povpraševanje po delfinjem mesu ni veliko in da je okrutni lov dobičkonosen zgolj zaradi visoke cene, ki jo lahko delfini dosežejo pri prodaji akvarijem ali šovom z delfini.

Japonski mediji so konec tedna poročali, da skoraj polovico delfinov v akvarijih v deželi vzhajajočega sonca ulovijo s sporno metodo lova, pri čemer pa niso navedli, ali so ti delfini ulovljeni v Taijiju.