fashion 2 Svet24.si

Našli smo šest let stare fotografije Dončićeve...

ženska Dobra karma

Bolezenski znaki se najprej najavijo v sanjah

pernod ricard Svet24.si

Šefi jih silijo, da v službi pijejo liker

uroš rožič, špela gavez Svet24.si

Med delom se je Urošu nož zapičil v dimlje: z ...

V hrvaški prestolnici je potekala maša za Tita Dobra karma

Je Tito umrl kot musliman?

_BVP0088 Njena.si

Kamere zamolčale, zakaj ga Kmetje niso marali

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

Svet

Na Hrvaškem zbiranje podpisov za znižanje DDV na hrano

Deli na:
Na Hrvaškem zbiranje podpisov za znižanje DDV na hrano

Foto: Bobo

Hrvaška kmečka stranka je danes v več mestih po državi začela zbirati podpise pod zahtevo za znižanje davka na dodano vrednost (DDV) na prehrambene izdelke. Vse države članice imajo nižjo stopnjo DDV na hrano kot Hrvaška, z znižanjem davka pa bi državljanom zagotovili cenejšo hrano in spodbudili potrošnjo domačih izdelkov, pravijo.

Hrvaška je z letošnjim marcem zvišala splošno stopnjo DDV s 23 na 25 odstotkov. To je druga najvišja stopnja DDV v Evropi, znižana desetodstotna obdavčitev pa velja le za jedilna olja in maščobe, hrano za dojenčke in storitve oskrbe z vodo.

Z zbiranjem podpisov pod zahtevo za znižanje DDV na prehrambene izdelke na deset odstotkov želijo "vlado prisiliti", naj razmisli o tem - kot je pred dnevi dejal dejal predsednik Hrvaške kmečke stranke Branko Hrg -, da se ne bi zgodilo, da bi bili Hrvati lačni. Zbiranje podpisov je napovedal v 230 krajih na Hrvaškem, trajalo pa bo 15 dni.

Ob tem je zatrdil, da akcija ni politične narave, temveč je njen namen pomagati državljanom in domačemu kmetijstvu, ki bi poleg turizma moralo biti strateško pomembna panoga, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Po tem predlogu naj bi nižja stopnja DDV s 1. januarjem 2013 poleg na živilske proizvode veljala tudi v turizmu.

"Ni dobro, da smo država, v kateri so zastale tako investicije kot tudi potrošnja," je dejal Hrg in opozoril, da se vse več Hrvatov zaradi rasti cen hrane vnovič podaja po nakupih v sosednje države.

V EU, katere članica namerava postati tudi Hrvaška, se stopnja DDV na prehrambene izdelke giblje med sedmimi in devetimi odstotki. V Sloveniji, kjer znaša splošna stopnja DDV 20 odstotkov, se na živila obračunava davek v višini 8,5 odstotka, v Nemčiji sedem odstotkov, v Avstriji pa devet odstotkov, opozarjajo v stranki.

loading...
Loading...