Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem prvo soočenje Milanovića in Plenkovića

Deli na:
Na Hrvaškem prvo soočenje Milanovića in Plenkovića

Foto: Arhiv Reporterja

Predsednika največjih hrvaških strank HDZ in SDP, Andrej Plenković in Zoran Milanović, se bosta nocoj na nacionalni televiziji HTV pomerila v prvem soočenju pred predčasnimi volitvami 11. septembra. To bo prvo soočenje glavnih kandidatov za premierski položaj na Hrvaškem po več kot 13 letih, a zaradi "ekskluzivnosti" že razburja ostale stranke.

Soočenje bo potekalo na prvem programu nacionalne televizije ob 20. uri. Trajalo bo predvidoma 70 minut, vodil ga bo Mislav Tegonal, Plenković in Milanović pa bosta govorila o notranji in zunanji politiki, o gospodarstvu in financah, zdravstvu in socialnih vprašanjih ter demografski politiki in izobraževanju ter o svetovnonazorskih vprašanjih, so napovedali na hrvaški radioteleviziji (HRT).

To bo prvo soočenje glavnih kandidatov za položaj hrvaškega premierja po več kot 13 letih. Milanović je sicer na soočanje izzival tako Iva Sanaderja kot Jadranko Kosor in Tomislava Karamarka, a je šele novi predsednik HDZ Plenković pristal na to.

HTV bo sicer to soočenje izvedla še pred uradnim začetkom predvolilne kampanje; ta se bo začela 16. avgusta, po končnem oblikovanju volilnih list, ki jih morajo stranke volilni komisiji predložiti najkasneje v soboto.

Ker bo torej oddaja potekala pred začetkom volilne kampanje, lahko poteka tudi le med Milanovićem in Plenkovićem, ne pa tudi z ostalimi predstavniki hrvaških strank, ki se bodo potegovala za poslanske sedeže, kakor bo moralo biti v skladu z zakonodajo med kampanjo.

Zaradi tega dejstva pa je v torek nezadovoljstvo že izrazila stranka Most neodvisnih list, ki je HRT obtožila pristranskosti. V Mostu, ki je bil koalicijski partner HDZ v razpadli vladi Tihomirja Oreškovića, so ocenili, da televizija ne deluje v javnem interesu, ampak v interesu promocije politične elite.

V HRT so te obtožbe zavrnili in vrnili žogico, da skuša ta stranka vplivati na programske odločitve in uredniško politiko televizije. Hkrati so pozvali vse politične akterje, naj spoštujejo svobodo medijev, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.