UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Svet

Na dražbi predmetov s Titanika prodali tudi zadnji jedilni list

Deli na:

Predmete in spominke s slovitega Titanika so tik pred 100. obletnico brodoloma ladje prodali na dražbi v Londonu. Zanimanje za Titanik ostaja veliko, saj so med drugim prodali tudi zadnji jedilni list, in sicer za 91.000 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jedilni list enega najbolj slavnih luksuznih parnikov vsebuje meni kosila, ki so ga postregli dan pred brodolomom, 14. aprila 1912. V denarnico ga je spravila potnica prvega razreda Ruth Dodge, ki je preživela nesrečo, med jedmi pa so bila jajca z beluši in piščanec na marylandski način.

Kot je sporočila organizatorka dražbe, avkcijska hiša Henry Aldridge & Son, je britanski zasebni zbiralec za jedilni list plačal rekordno ceno.

Poleg številnih slik, fotografij in filmskih plakatov se je na dražbi znašlo tudi na roko napisano pismo prvega častnika ladje Henryja Wilda, ki so ga prodali za 29.000 evrov. Wilde je sicer znan kot eden od junakov tragedije, saj mu je v zadnji minuti uspelo odvezati in spraviti v vodo še zataknjen reševalni čoln. V pismu svoji družini je Wilde Titanik opisal kot čudovito ladjo.

V Belfastu na Severnem Irskem, kjer je bil Titanik tudi zgrajen, pa je dva tedna pred okroglo obletnico potopa svoja vrata odprl nov muzej o ladji. zanimanje zanj je očitno veliko, saj so že v predprodaji prodali 100.000 vstopnic.