nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Danskem prosilcem za azil še niso zasegli gotovine ali dragocenosti

Deli na:
Na Danskem prosilcem za azil še niso zasegli gotovine ali dragocenosti

Foto: Getty Images

Danski policisti v prvih enajstih dneh od uvedbe spornega migracijskega zakona, ki jim dovoljuje, da prosilcem za azil zasežejo gotovino ali vredne predmete, niso zasegli še ničesar, so danes sporočili iz danske policije.

Nova pravila dovoljujejo odvzem gotovine ali vrednih predmetov brez sentimentalne vrednosti v vrednosti več kot 10.000 danskih kron oziroma 1340 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minuli teden je na Danskem po podatkih tamkajšnje službe za migracije za azil zaprosilo 230 ljudi.

"Mislim, da ni nikoli šlo za zasego denarja," je dejala tiskovna predstavnica leve stranke Zavezništvo rdečih in zelenih Pernille Skipper. Po njenih besedah so želeli z novim zakonom predvsem prestrašiti begunce, da bi se odločili za druge evropske države in ne za Dansko.

Danski poslanci so nova pravila sprejeli v okviru svežnja ukrepov, s katerimi želijo prosilce za azil odvrniti od prihoda na Dansko. Nov zakon ki velja od 5. februarja, med drugim določa tudi, da se bodo lahko družine nekaterih beguncev združile šele po treh letih.

Dansko policijo so sicer danes kritizirali zaradi odvzema mobilnih telefonov 55 migrantskim otrokom brez spremstva, da bi preverili njihovo identiteto. Vrnili so jim jih čez več mesecev.

"Če prideš v državo in poveš, da prihajaš iz Sirije, nimaš pa s seboj ničesar, razen svojega obraza, da bi to dokazal, je mobilni telefon najboljši način, da se ugotovi, ali govoriš resnico," je ukrep policije zagovarjal tiskovni predstavnik policije Richard Osterlund la Cour. Da so migrantski otroci na vrnitev telefonov čakali tako dolgo, pa je utemeljil z velikim številom migrantov.

Med begunci na leto običajno pride na Dansko okoli 200 otrok brez spremstva, lani pa jih je bilo 2000. Danska, ki ima 5,6 milijona prebivalcev, je lani prejela 21.000 prošenj za azil, kar jo uvršča med države z največjim številom prošenj na število prebivalcev.