pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Danskem bo težje priti do državljanstva

Deli na:
Na Danskem bo težje priti do državljanstva

Foto: Reuters

Danska, ki je letos že znižala prejemke za prosilce za azil, zdaj zaostruje še pogoje za pridobitev državljanstva. Tisti, ki bodo želeli postati danski državljani, bodo morali biti finančno neodvisni in opraviti jezikovni test.

"Pridobitev danskega državljanstva je nekaj zelo posebnega, zato je tudi razumljivo, da dvignemo letvico, kdaj lahko posameznik postane danski državljan," je dejala danska ministrica za integracijo Inger Stojberg.

Prosilci za državljanstvo bodo morali opraviti jezikovni test, pa tudi test o aktualnem dogajanju, pri katerem bodo morali zbrati 80 odstotkov pravilnih odgovorov namesto sedanjih 73 odstotkov. Prav tako bodo morali biti finančno neodvisni, in sicer štiri leta in pol v petletnem obdobju.

Pri prosilcih, ki so bili kaznovani, se bo obdobje, ki mora preteči od obsodbe, preden lahko vložijo vlogo za državljanstvo, podaljšalo za polovico.

"Preveč je ljudi, ki so dobili državljanstvo in ne znajo govoriti dansko," je izjavila predstavnica liberalne stranke Venstre, iz katere prihaja tudi Stojbergova.

Predlog poleg stranke Venstre podpirajo tudi skrajna desna Ljudska stranka, konservativci, Liberalno zavezništvo in socialdemokrati. Kdaj naj bi o njem glasoval parlament, še ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danska je septembra znižala ugodnosti za prosilce za azil, s čimer želi zmanjšati število beguncev in migrantov, ki prihajajo v državo. Prosilec za azil brez otrok po novem prejema 5945 kron (797 evrov) na mesec, medtem ko je prej prejemal skoraj dvakrat več - 10.849 kron.