sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Cipru z optimizmom obnovili pogajanja o združitvi

Deli na:
Na Cipru z optimizmom obnovili pogajanja o združitvi

Foto: Reuters

Na Cipru so danes po večmesečnem zastoju obnovili pogajanja o ponovni združitvi otoka. Pogovori so potekali v optimističnem vzdušju, saj sta voditelja obeh skupnosti naklonjena okrepljenemu pogajalskem procesu, ki bi prinesel rezultate. Voditelja sta se danes dogovorila, da se bosta sestajala dvakrat na mesec, naslednja pogajanja bodo 28. maja.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades se je danes prvič sešel z novoizvoljenim predsednikom mednarodno nepriznane Turške republike Severni Ciper Mustafo Akincijem. Voditelja sta se v navzočnosti posebnega odposlanca ZN za Ciper Espena Bartha Eideja sešla v poslopju ZN v tamponski coni na nekdanjem letališču v Nikoziji.

Namen njunega prvega srečanja in prvih pogajanj po oktobru lani je bil določiti okvir in pogostost srečanj, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Kot je po štiriurnih pogovorih povedal Eide, sta voditelja izrazila pripravljenost, da si neutrudno prizadevata za obširno rešitev ciprskega vprašanja.

Kot je dodal, bodo kot prvi znak dobre volje odpravljeni vizumi za turški del otoka. Ciprski Grki so morali doslej za obiske na severnem delu otoka na prehodnih točkah zaprositi za vizum, kar se je posredno obravnavalo kot priznanje Turške republike Severni Ciper in je bilo zato sporno.

Grška stran pa bo na drugi strani v znak dobre volje razkrila koordinate vseh minskih polj na severu, da jih bodo lahko očistili min, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Obnovitev pogovorov je v New Yorku pozdravil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in voditelja obeh skupnosti pozval, naj izkoristita priložnost in dosežeta oprijemljiv napredek na poti k rešitvi, ki bi bila v korist tako ciprskim Turkom kot Grkom.

Pogovore so ustavili oktobra lani. Takrat so ciprski Grki odkorakali s pogajanj in s tem izrazili protest zaradi turškega izkoriščanja nafte in plina na obali otoka. Upe na rešitev več kot 40 let starega spora je obudila izvolitev Akincija, dolgoletnega zagovornika ponovne združitve otoka, za predsednika ciprskih Turkov 26. aprila. Akinci je na volitvah porazil dosedanjega nacionalističnega voditelja Dervisa Erogluja.

Rešitvi spora je naklonjen tudi konservativni ciprski predsednik, saj je leta 2004 podpiral rešitev, ki so jo predložili ZN, a jo je 75 odstotkov ciprskih Grkov na referendumu zavrnilo. Strani sta od referenduma le malo napredovali, največje jabolko spora pa so ozemeljske poravnave, varnost, lastninske pravice in delitev oblasti.

Vsakršna nova pod okriljem ZN izpogajana rešitev bo morala znova romati na referendum.

Ciper, nekdanja britanska kolonija, je razdeljen od leta 1974. Takrat so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka, kjer so kasneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper. Ločena dela otoka se pod okriljem ZN že desetletja pogajata o ponovni združitvi.