Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na avstrijskem Koroškem danes predčasne volitve

Deli na:
Na avstrijskem Koroškem danes predčasne volitve

Foto: Reuters

Na avstrijskem Koroškem se danes volivci podajajo na predčasne volitve v tamkajšnji deželni zbor, ki so jih razpisali zaradi številnih korupcijskih škandalov. Izbirajo lahko med desetimi strankami, še nikoli doslej pa ni kandidiralo toliko kandidatov iz vrst slovenske manjšine, ki imajo tudi resne možnosti za vstop v deželni zbor.

Javnomnenjske raziskave pred volitvami so kazale na politični preobrat. Tako naj bi največ glasov za razliko od zadnjih volitev leta 2009 prejela socialdemokratska stranka (SPÖ).

Svobodnjakom na Koroškem (FPK), ki so leta 2009, tedaj še z imenom Zavezništvo za prihodnost Avstrije, le za malenkost zgrešili absolutno večino, pa se tokrat po napovedih anket obeta le še med 20 in 26 odstotkov. Ljudska stranka (ÖVP) naj bi bila z med 12 in 13 odstotki med poraženci.

Vse tri stranke se soočajo s korupcijskimi očitki. Edina izmed doslej v deželnem zboru zastopanih strank, ki se ne otepa obtožb o korupciji, so Zeleni. Vstop v zbor v Celovcu naj bi tokrat uspel še peti stranki - Teamu Stronach (TS), ki ga je kot vseavstrijsko politično gibanje ustanovil kanadski milijarder avstrijskega rodu Frank Stronach.

Še nikoli doslej pa na avstrijskem Koroškem ni kandidiralo toliko kandidatov iz vrst slovenske narodne skupnosti, ki imajo tudi resne možnosti za vstop v deželni zbor.

Volišča se bodo zaprla ob 16. uri, ko je pričakovati tudi prve projekcije.

Volijo danes tudi v po prebivalstvu največji avstrijski zvezni deželi, Spodnji Avstriji. V tej deželi se za razliko od stanja na Koroškem glavarju Erwinu Pröllu oz. njegovi ljudski stranki ni treba bati za položaj, bi pa lahko izgubila sedanjo absolutno večino v tamkajšnjem deželnem zboru. V tej deželi se volišča zapirajo ob 17. uri.