Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na arktični Grenlandiji neobičajno visoke pomladne temperature

Deli na:
Na arktični Grenlandiji neobičajno visoke pomladne temperature

Grenlandska prestolnica Nuuk. - Foto: Profimedia

Na Grenlandiji so v zadnjih dneh zabeležili 20 do 30 stopinj Celzija višje temperature od povprečnih v tem letnem času, pri čemer je temperatura ozračja nad ničlo v številnih krajih tega obsežnega arktičnega ozemlja, je v sredo sporočil danski inštitut za meteorologijo.

V prestolnici Nuuk so v ponedeljek izmerili 13 stopinj Celzija, medtem ko je povprečna temperatura v tem letnem času minus 5,3 stopinje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V kraju Qaanaaq na severu, kjer je sezonsko povprečje minus 20,1 stopinje Celzija, pa so izmerili 8,3 stopinje Celzija, so sporočili. Niso povedali, ali gre za rekordne temperature.

Klimatologinja Caroline Drost Jensen z inštituta je za AFP pojasnila, da je eden od razlogov za visoke temperature topel veter, ki je značilen za ta največji otok na svetu. Neobičajno pa je, da so visoke temperature hkrati na tako velikem območju in trajajo tako dolgo. Meni, da so tudi posledica globalnega segrevanja.

Že poleti so temperature, ki so bile za deset stopinj Celzija višje od povprečja, na Grenlandiji povzročile taljenje ledenikov na obsežnem območju. V nekaterih dnevih so ledeniki izgubili rekordnih osem milijard ton ledu, kar je dvakrat več, kot je običajno poleti.