Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Murrayju zgodovinska zmaga v Wimbledonu

Deli na:
Murrayju zgodovinska zmaga v Wimbledonu

Foto: Reuters

Andy Murray je zmagovalec teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu. V današnjem velikem finalu je v treh nizih s 6:4, 7:5, 6:4 premagal Srba Novaka Đokovića. Murray je po 77 letih in Fredu Perryju prvi Britanec z osvojeno lovoriko Wimbledona.

Šestindvajsetletni Škot Murray je prekinil najdaljši niz dolgotrajne suše britanskih zmag v Wimbledonu, ki je trajala vse od leta 1936. Spopad prvega in drugega nosilca, Đokovića in Murrayja, na prestižnem turnirju na sveti travi je bil eden najbolj pričakovanih dvobojev po izpadu Španca Rafaela Nadala in Švicarja Rogerja Federerja, ki sta od leta 2003 prevladovala na igriščih vseangleškega kluba (All England Club).

Murray letos zgodovinske priložnosti ni želel izpustiti iz rok. Lanskega bolečega poraza v finalu prestižnega turnirja, ko je Federer še sedmič osvojil turnir v Wimbledonu, škotski tenisač ni želel ponoviti ter je lovoriki z lanskega odprtega teniškega prvenstva ZDA dodal še najbolj iskano, z domačega turnirja. Tekmecu, ki je na sveti travi zmagal leta 2011, ni prepustil niti niza. Đoković je finalni obračun začel po skoraj peturnem polfinalnem maratonu, v katerem je v petih nizih ugnal Argentinca Juana Martina del Potra, kar se je poznalo tudi na igrišču. Murray je imel v polfinalu nekoliko lažje delo, saj je Poljak Jerzy Janowicz klonil že po štirih nizih.

Murray je imel na svojem računu kar devet asov, Đoković štiri. Đoković je naredil štiri dvojne napake, Murray dve. Srb je prav tako imel 40 neizsiljenih napak, skoraj še enkrat toliko kot Škot (21), ki je vpisal 36 "winnerjev" proti 31 Đokovića. Murray je izkoristil sedem break priložnosti (od 17), Đoković le štiri od 13.

"Počutim se nekoliko drugače kot lani, ko sem doživel enega najtežjih trenutkov v karieri. Zmagati danes je bilo nekaj neverjetnega, še zlasti po tako zahtevnem dvoboju in dolgih izmenjavah in igrah. V tem trenutku še ne dojemam prav dobro, kako mi je uspelo dobiti zadnjo igro, ko je imel Novak tri priložnosti za break. Zelo sem vesel, da mi je uspelo. Novak je velik borec. Že večkrat je dokazal, da se lahko vrne iz izgubljenih položajev in danes mu je skoraj znova uspelo. A mi je uspelo v odločilnih trenutkih ohraniti zbranost ter pripeljati dvoboj do konca. Zelo dobro sem se zavedal, koliko so si vsi želeli, da bi bil med zmagovalci turnirja v Wimbledona znova Britanec. Potrudil sem se po najboljših močeh, da se je to tudi uresničilo," je dejal Murray pred 15.000 navijači po dobrih treh urah dvoboja.

Škot je odločilni obračun tretjega turnirja za grand slam v sezoni veliko bolje začel, saj je že v tretji igri odvzel servis Srbu, ki pa je osvojil že naslednjo igro na Murrayjev servis. A je Škot nato dobil igro na servis Srba pri izidu 3:3 ter prednost ohranil do konca niza. V drugem nizu je Đoković povedel kar s 4:1, nato pa je Murray dobil zaporedne igre za 3:4 ter nato še enkrat odvzeti servis Srbu v 11. igri za vodstvo s 6:5. Igro na svoj servis je zatem osvojil brez izgubljene točke. V tretjem nizu je Murray povedel z 2:0, a je prvi teniški lopar moške karavane povedel s 4:2. Škot pa se je nato vrnil za zgodovinsko zmago. V igri na svoj servis je Murray pri izidu 5:4 povedel s 40:0, a je Đoković izenačil na 40:40. Srb je imel nato še tri priložnosti za break, ki pa jih ni izkoristil. Đoković bo kljub izgubljenemu wimbledonskemu finalu ohranil vodstvo na svetovni jakostni lestvici ATP.

"Čestitam Andy, absolutno si si zaslužil ta naslov, odigral si neverjetno. Zelo dobro vem, koliko ta naslov pomeni vsem vam ter celotni državi. Zato lahko le še povem - zelo dobro opravljeno delo, gre za velikanski dosežek. Dal sem vse od sebe in bil sem zelo počaščen, da sem lahko bil del tega finala," se je Đoković poklonil vrstniku in mu čestital ob zmagi. Novemu velikemu zmagovalcu Wimbledona je čestitala tudi britanska kraljica Elizabeta II.

Dvoboj so si ogledali politični pomembneži, predsednika vlad Velike Britanije in Srbije David Cameron in Tomislav Nikolić, ter predstavniki družabne smetane, od Victorie Beckham, Wayna Rooneyja do filmskih zvezdnikov Gerarda Butlerja in Bradleyja Cooperja. Dvoboj sta spremljali in stiskali pesti ter navijali tudi partnerki obeh finalistov, Đokovićeva Jelena Ristić in Murrayjeva Kim Sears.