Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mubarak morda na prostost, Mursi za rešetke

Deli na:
Mubarak morda na prostost, Mursi za rešetke

Foto: Reuters

Odstavljeni egiptovski predsednik Mohamed Mursi mora v pripor, njegov predhodnik Hosni Mubarak pa bo morda kmnalu na prostosti.

Egiptovsko državno tožilstvo je uvedlo preiskavo proti odstavljenemu islamističnemu predsedniku Mohamedu Mursiju zaradi sodelovanja pri smrti demonstrantov decembra 2012. Poleg tega so mu v tem postopku še podaljšali preiskovalni pripor za 15 dni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mursi, ki ga je vojska odstavila 3. julija, je trenutno uradno v priporu zaradi domnevnega sodelovanja s palestinskim gibanjem Hamas pri osvobajanju zapornikov leta 2011. Kakšna naj bi bila njegova vloga pri nasilnem zatrtju demonstracij pred predsedniško palačo v Kairu 5. in 6. decembra lani, pa tožilstvo ni sporočilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti so tedaj izbruhnili zaradi odločitve Mursija, da razširi pristojnosti predsednika ter hkrati omeji pravice sodnikov. Mursi je nato delno umaknil svojo odločitev, a je prišlo do spopadov med protestniki in njegovimi privrženci, predsedniško palačo pa je zavarovala vojska. V neredih je bilo ubitih 11 protestnikov, nekateri pa naj bi bili tudi žrtve mučenja s strani Mursijeve Muslimanske bratovščine.

Sodišče v Kairu je sicer včeraj izpustilo 19 protestnikov, ki so bili obtoženi za sodelovanje v tedanjih nemirih. Obtoženi so bili, da so hoteli napasti predsedniško palačo in policiste, ki so varovali poslopje.

Mubarak iz pripora



Sodišče v Kairu je za nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka v primeru korupcije včeraj odredilo konec pripora, s čimer so se povečale možnosti, da bi lahko kmalu prišel na prostost. Zaenkrat sicer še vedno ostaja v preiskovalnem priporu zaradi še enega korupcijskega postopka proti njemu.

Kot navajajo sodni viri, je sodišče primer proti Mubaraku zaradi nezakonite porabe javnih sredstev pri gradbenih projektih njegove družine vrnilo tožilstvu. To bi moralo obtožnico razširiti na še štiri udeležence. Posledično je bilo sodišče prisiljeno ukiniti preiskovalni pripor za Mubaraka.

Kljub temu pa dolgoletni egiptovski predsednik, ki so ga množični protesti februarja 2011 prisilili k odstopu, včeraj še ni mogel zapustiti zapora. V preiskovalnem priporu namreč ostaja zaradi še enega postopka, v katerem je prav tako obtožen korupcije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Njegov odvetnik Farid al Dib je napovedal, da se bo tudi na ta primer, ki je še zadnji proti njemu, pritožil. Trdil naj bi, da je njegov klient vrnil slabih 450.000 evrov vredna darila, ki jih je prejel od svojega ministra za informiranje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odvetnik naj bi računal s tem, da bo 85-letni Mubarak kmalu na svobodi.

Od aprila so sicer sodišča odredila izpustitev Mubaraka v že dveh od štirih primerov proti njemu - v enem, ki prav tako vključuje obtožbe korupcije, ter zaradi smrti protestnikov med protirežimskimi protesti. V slednjem primeru se je izteklo najdaljše možno trajanje preiskovalnega pripora. Doslej sicer ni bil Mubarak še v nobenem primeru pravnomočno obsojen.