Revija Reporter
Svet

Mož Ivanke Trump se bo lotil ameriške birokracije

STA

27. mar. 2017 12:18 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Na čelo novega nov urada "za inovacije" naj bi ameriški predsednik Donald Trump postavil Jareda Kushnerja, moža Trumpove hčerke Ivanke.

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi danes v Washingtonu predstavil nov urad Bele hiše "za inovacije", ki naj bi prenovil birokratski aparat za učinkovitejšo podporo ameriškemu gospodarstvu. Na njegovo čelo pa naj bi postavil svojega zeta Jareda Kushnerja, je v nedeljo objavil Washington Post.

Trump naj bi z novim uradom začel izpolnjevati eno od predvolilnih obljub, da bo naredil ameriško birokracijo bolj po meri Američanov. "Obljubil sem Američanom rezultate in v vlado uvedel mojo mentaliteto 'pred predvidenim rokom, pod predvidenimi stroški'," je dejal Trump za Washington Post.

V prvi fazi naj bi urad za inovacije poskrbel predvsem za vojne veterane in jim pomagal v boju proti njihovi odvisnosti od opiatov. Nato pa naj bi se posvetili še prenovi in izboljšanju tehnične infrastrukture zveznih uradov in agencij, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Urad naj bi bil pravzaprav neke vrste "specialna enota", ki jo bodo sestavljali nekdanji pomembni poslovneži in ki naj bi oblikovali ideje, kako naj bi se birokracija približala gospodarstvu. "Vlada bi morala delovati kot veliko ameriško podjetje. Upamo, da bomo lahko dosegli uspeh in učinkovitost za naše stranke, ki so državljani," pa je za Washington Post dejal Kushner, mož Trumpove hčerke Ivanke, sicer že sedaj visok Trumpov svetovalec, ki naj bi imel pomemben vpliv tako na notranjo kot zunanjo politiko.