nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mossack Fonseca sodeloval tudi s podjetji iz Irana, Sirije in Severne Koreje

Deli na:
Mossack Fonseca sodeloval tudi s podjetji iz Irana, Sirije in Severne Koreje

Foto: Mossack Fonseca

Panamski dokumenti razkrivajo, da je panamska družba za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca sodelovala tudi s 33 posamezniki in podjetji, proti katerim je mednarodna skupnost uvedla sankcije. Med njimi so tudi družbe s sedežem v Iranu, Siriji in Severni Koreji.

Med podjetji, s katerimi je sodelovala družba Mossack Fonseca, so tudi podjetja povezana z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada, poroča časnik Delo.

Eno od podjetij je bilo Pangates International Corporation Limited s sedežem v Združenih arabskih emiratih, specializirano za proizvode iz nafte, kot so maziva in aditivi. Podjetje je bilo stranka Mossack Fonsece več kot deset let. Urad ameriškega finančnega ministrstva za nadzor nad premoženjem v tujini (OFAC) je podjetje na svoj črni seznam dodal julija 2014 in ga obtožil, da je sirski vladi dostavil tisoč ton letalskega goriva za vojaška letala.

Devet mesecev po uvedbi sankcij je družba Mossack Fonseca še vedno urejala dokumente podjetja in trdila, da ima podjetje sedež na Sejšelih in da dobro posluje.

Dokumenti razkrivajo, da je Mossack Fonseca sodelovala tudi z Asadovim bratrancem Ramijem Mahlufom. Predstavniki ameriškega finančnega ministrstva so Mahlufa že leta 2008 označili za sodelavca režima, ki z javno korupcijo pridobiva neprimerne koristi in podpira korupcijo sirskih režimskih uradnikov. Finančno ministrstvo je zamrznilo Mahlufovo premoženje v ZDA, ameriškim podjetjem in posameznikom pa je prepovedalo sodelovanje z njim.

Od leta 1998 pa je družba sodelovala tudi z iranskim podjetjem Petropars Limited, ki ga je nadzirala iranska vlada in proti kateremu je ameriško finančno ministrstvo sankcije uvedlo leta 2010. Petropars je bil opazovalcem iranske politike znan kot posrednik med tujimi podjetji in iranskim ministrstvom za nafto. Sodelovalo je tudi pri razvoju več milijard dolarjev vrednega iranskega nahajališča zemeljskega plina Južni Pars.

Ob odpravi sankcij proti Iranu v začetku leta so ZDA Petropars in druga iranska naftna podjetja umaknile s črnega seznama urada OFAC, poroča Delo.

Družba Mossack Fonseca pa je med drugim sodelovala tudi s podjetjem DCB Finance, katerega lastniki in direktorji prihajajo iz Severne Koreje. Kot razkrivajo dokumenti, sta bila lastnika podjetja severnokorejski uradnik Kim Chol Sam in britanski bankir Nigel Cowie, ki je bil tudi generalni direktor sankcionirane banke Daedong Credit Bank, poroča britanski BBC.

Tega v Mossack Fonseci niso opazili, dokler oblasti Britanskih Deviških otokov leta 2010 niso začele preiskovati drugega podjetja, ki ga je družba ustanovila s severnokorejskimi lastniki. Sodelovanje so prekinili septembra 2010.

Ameriško ministrstvo za finance je sankcije zoper DCB Finance, ki je bilo ustanovljeno leta 2006, uvedlo zaradi zbiranja denarja za severnokorejski režim in povezav z banko, ki je financirala njihov jedrski program, še poroča BBC.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je v sodelovanju z nemškim Süddeutsche Zeitungom in več kot 100 drugimi novinarskimi organizacijami v okviru projekta #PanamaPapers razkril dogajanje v svetu globalnega kriminala in korupcije. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih ter drugih posameznikov in podjetij.