pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mogherinijeva si želi palestinske države v petih letih

Deli na:
Mogherinijeva si želi palestinske države v petih letih

Foto: Reuters

Nova visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini bo v petek začela tridnevni obisk v Izraelu in na palestinskih ozemljih, kar bo njena prva pot izven povezave, so v ponedeljek sporočili v Bruslju. V pogovoru za španski časnik El Pais je Mogherinijeva razkrila, da je njen cilj oblikovanje palestinske države.

Kot so v ponedeljek povedali v njenem uradu, bo Mogherinijevo pot vodila v Tel Aviv, Jeruzalem, Gazo in Ramalo, z obiskom pa želi pokazati, da EU območju daje prednostni položaj. Visoka zunanjepolitična predstavnica želi tudi odigrati vlogo pri stabilizaciji, obnovi in oživitvi mirovnega procesa, je sporočilo urada Mogherinijeve povzela francoska tiskovna agencija AFP.

V pogovoru za današnji El Pais je medtem Mogherinijeva razkrila, da si želi v času petletnega mandata videti jasen napredek na Bližnjem vzhodu. "Moj cilj je doseči oblikovanje palestinske države," je poudarila. Mogherinijeva je o Bližnjem vzhodu sicer spregovorila v prvem pogovoru za več evropskih časnikov in med drugim poudarila, da si želi Evropa večjega napredka pri rešitvi izraelsko-palestinskega spora, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.


Članice EU nudijo več milijard visoko podporo Palestincem, a bo evropska javnost vse manj podpirala tovrstno pomoč, če se z njo ne bo doseglo nič. "To bi lahko pri evropskih davkoplačevalcih sprožilo določeno frustracijo, še posebej spričo gospodarske krize," je Mogherinijeva povedala po poročanju britanskega časnika Guardian.

Kot je še razkrila, s strani Palestincev, Izraelcev in arabskih držav prihajajo signali, da se mora EU bolj angažirati v bližnjevzhodnem procesu, kar namerava sama izkazati z bližnjim obiskom v regiji. Ta po njenih besedah potrebuje navzočnost EU, da bo v tem trenutku svoje zgodovine naredila korak naprej.

Nekdanja italijanska zunanja ministrica, ki je novi položaj skupaj s preostalo Evropsko komisijo prevzela v soboto, je še poudarila, da se je z bližnjevzhodnim konfliktom srečala že v mladosti. "Obstaja celotna generacija, ki je rasla skupaj s palestinskim vprašanjem. Jaz sem stara 41 let, s politiko se ukvarjam že od 16 leta, in to je bila glavna tema, ko sem bila v šoli," je povedala Mogherinijeva, ki se je v svojem doktoratu ukvarjala s političnim islamom.