utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

mejni prehod, dragonja, turisti Svet24.si

Ljubljančanka zase in mladoletnega sina na meji ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Legende, Rok Breznik Njena.si

Legendarna Zelena dežela zdaj v novi preobleki

Savnik Odkrito.si

PODCAST ODKRITO: NLP so dejstvo - pogovor z Markom...

Svet

Ministrica oštela Trumpa, ki spet ni nosil maske: Trump je ihtav otrok, ki noče slediti pravilom

Deli na:
Ministrica oštela Trumpa, ki spet ni nosil maske: Trump je ihtav otrok, ki noče slediti pravilom

Ameriški predsednik Donald Trump. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump ni več dobrodošel v ameriški zvezni državi Michigan, potem ko je v četrtek kršil državni zakon, ker ni nosil maske med obiskom tovarne podjetja Ford. Število okuženih s koronavirusom se je v ZDA do sinoči povzpelo na 1,577 milijona, število mrtvih za covidom-19 pa na 94.702.

Pravosodna ministrica države Michigan Dana Nessel je Trumpu pred njegovim obiskom sporočila, da mora po zakonu države nositi masko.

"Ne bomo ukrepali, da vam preprečimo obisk, ampak vas prosimo, da spoštujete delavce Forda in nosite masko. To ni le politika podjetja, ampak je to zakon države Michigan," je Trumpu zaman sporočila Nesselova.

Po njegovem obisku je dejala, da predsednik ZDA več ni dobrodošel v Michiganu. "Trump je ihtav otrok, ki noče slediti pravilom. To ni šala," je dejala ministrica.

Vodstvo podjetja Ford je sporočilo, da je izvršni predsednik William Clay Ford mlajši predsednika prosil, naj nosi masko, predsednik pa je masko nosil le, ko si je ogledal razstavo zgodovinskih vozil, nakar si jo je snel. Tega ogleda novinarji niso videli in Trump je dejal, da jim ne bo dal zadovoljstva, da ga vidijo z masko.

Dejal je, da njemu ni treba nositi maske, kar naj bi bilo to tako ali tako simbolično. V tovarni je imel potem govor, med katerim je pozival k odpiranju gospodarstva v ZDA. Napovedal je tako veliko gospodarsko okrevanje, kot ga svet še ni videl.

Guvernerka Gretchen Whitmer je medtem dosegla novo sodno zmago proti republikancem, ki ji želijo odvzeti pooblastila za uvajanje ukrepov proti pandemiji koronavirusa. Sodišče je enostavno odločilo, da zakon iz leta 1945 guvernerki daje vsa pooblastila za izredne razmere. V Michiganu se je do četrtka zvečer s koronavirusom okužilo 53.500 ljudi, umrlo pa jih je 5129.Trump je pred odhodom v Michigan pred Belo hišo napovedal, da bodo do ponedeljka zastave po ZDA visele na pol droga v počastitev spomina na vse mrtve zaradi koronavirusa. Demokratski voditelji kongresa so ga pred tem pozvali, naj spusti zastave na pol droga, ko bo število žrtev preseglo 100.000.

V ponedeljek bodo Američani sicer obeleževali dan spomina na vse padle vojake. V ponedeljek se v ZDA uradno začenja tudi kopalna sezona, a plaže ostajajo večinoma zaprte ali pa pogojno odprte brez sončenja, aktivnosti in celo plavanja.

Število okužb in smrtnih žrtev po ZDA še naprej narašča, hkrati pa se nadaljuje odpravljanje ukrepov proti pandemiji, različno od zvezne države do države in od lokalne skupnosti do lokalne skupnosti. Nacionalne strategije Bele hiše še vedno ni.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v četrtek poročal, da je število mrtvih v najbolj prizadeti državi v sredo padlo na 105, število novih hospitalizacij zaradi covida-19 pa na 246. Skupaj se je v New Yorku zaradi covida-19 v sredo zdravilo 5187 ljudi, kar je skoraj 400 manj kot v torek. Do sinoči je bilo potrjenih 356.000 okužb in 28.743 smrtnih primerov.

V Denverju so v četrtek zaprli velik poštni distribucijski center za Kolorado in Wyoming, ker se je pet od 1800 delavcev okužilo s koronavirusom. V Los Angelesu se je število mrtvih povzpelo na 2016, kar je 60 odstotkov vseh primerov smrti zaradi covida-19 v Kaliforniji, kjer so do sinoči potrdili 88.000 okužb in 3500 smrti.

V zvezni državi Washington pa so uvedli obširno preiskavo prevar sistema za podporo brezposelnim. Zlikovci so nakradli zasebne informacije več tisoč prebivalcev Washingtona in s pomočjo tega iz sklada za brezposelne pokradli več sto milijonov dolarjev.

Loading...