Revija Reporter
Svet

Milorad Dodik grozi z mobilizacijo vojske Republike srbske

STA
916

12. maj. 2021 18:27 Osveženo: 18:34 / 12. 5. 2021

Deli na:

Milorad Dodik

arhiv Reporterja

Predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Milorad Dodik je danes znova zagrozil, da bi lahko v primeru potrebe v Republiki srbski mobilizirali svojo vojsko. Znova je tudi verbalno napadel visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Valentina Inzka, ki je zahteval, da Banjaluka obsojenim vojnim zločincem odvzame odlikovanja.

Dodik, ki je srbski član predsedstva, je ocenil, da je ena največjih napak, ki so jo po zadnji vojni storili Srbi v BiH ta, da so se strinjali z ustanovitvijo enotnih oboroženih sil BiH. Zagrozil je, da je to mogoče z lahkoto spremeniti, "če bo treba", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Zatrdil je, da je vojsko Republike srbske mogoče znova zelo hitro mobilizirati v polni sestavi.

Mednarodni skupnosti je pred 15 leti uspelo doseči, da so dotedanje entitetske vojske v BiH razpustili in oblikovali enotne oborožene sile. Temelj vojske BiH so trije pehotni polki, ki izhajajo iz tradicije Armade BiH, Vojske Republike srbske in Hrvaškega obrambnega sveta (HVO), ki so se medsebojno spopadali med vojno v BiH.

Parlament Republike srbske, vključno s poslanci Dodikove stranke Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD), je v torek zavrnil zahtevo visokega predstavnika Inzka, da nekdanjim voditeljem bosanskih Srbov, ki so obsojeni vojnih zločinov, odvzamejo odlikovanja in priznanja. Med njimi so člani medvojnega političnega vrha Republike srbske Radovan Karadžić, Biljana Plavšić in Momčilo Krajišnik.

Inzko je po glasovanju napovedal, da bo s tem seznanil visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. Potem bodo odločali o naslednjih korakih, je dejal.

Dodik je danes v odzivu poudaril, da so v Banjaluki odločni, da ne bodo dovolili, da bi Inzko uporabil svoja pooblastila, ki mu omogočajo tudi odstavitev določenih uradnikov. "Če bo poskusil uporabiti katero koli izmed svojih pooblastil, ki niso bila nikoli zakonita, bo to trenutek, ko bo Republika srbska sprejela svoje odločitve. Takrat mu ne bo pomagal niti Borrell, pa naj poskusi," je Dodikovo izjavo objavila regionalna televizija N1.

Inzko je sicer med drugim tudi dejal, da bo verjetno poleti odšel s položaja in da je v stiku s Christianom Schmidtom, ki je uradni kandidat Nemčije za novega visokega predstavnika v BiH, je poročala srbska tiskovna agencija Beta.