Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanović: To je, kot da bi jaz grozil Sloveniji z letalonosilko - ne morem govoriti takih neumnosti

Deli na:
Milanović: To je, kot da bi jaz grozil Sloveniji z letalonosilko - ne morem govoriti takih neumnosti

Predsednik Hrvaške Zoran Milanović - Foto: Reuters

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je ocenil, da so bile ponedeljkove izjave srbskega člana predsedstva Bosne in Hercegovine Milorada Dodika o ustanovitvi vojske Republike srbske neresne. Kot je ponazoril, bi bilo nekaj podobno neresnega, če bi sam zagrozil Sloveniji z letalonosilko, česar, kot je dejal, ne bi nikoli storil.

Hrvaški predsednik Milanović meni, da je Dodik na nek način ujetnik stanja v BiH in ljudi, ki so še bolj skrajni od njega samega. Po njegovem Dodik sploh ni radikalen politik, a njegove izjave v določenih trenutkih postanejo neresne.

"To je, kot da bi jaz grozil Sloveniji z letalonosilko. Prvič, nikoli ne bi grozil, drugič, ne morem govoriti takih neumnosti," je po udeležbi na včerajšnji poslovni konferenci časopisa Lider v Zagrebu pred novinarji dejal Milanović.

Dodik je v ponedeljek zvečer v Banjaluki napovedal, da bo Republika srbska umaknila svoje soglasje k sporazumoma o skupni vojski BiH in visokem sodnem in tožilskem svetu, ki imenuje sodnike in tožilce na vseh ravneh. S tem je dodatno zaostril politično krizo v državi, ki se sooča s srbskim bojkotom in blokado predsedstva, sveta ministrov in obeh domov parlamenta BiH.



Oblasti Republike srbske želijo s takšnimi potezami predvsem doseči razveljavitev odločitve o imenovanju Christiana Schmidta za visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. Menijo, da je bilo njegovo imenovanje nezakonito.

Milanović se je v torek zvečer v Zagrebu pogovarjal s predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA), največje bošnjaške stranke v BiH, Bakirjem Izetbegovićem. Iz Milanovićevega urada so po srečanju na kratko sporočili, da sta se pogovarjala o odnosih med Hrvaško in BiH in še posebej o izboljšanju odnosov med Hrvati in Bošnjaki v skladu z daytonskim sporazumom.

Včeraj je nato na vprašanje novinarjev ocenil, da obstaja veliko možnosti za sodelovanje Hrvatov in Bošnjakov v BiH ter da ni nujno, da bi to sodelovanje škodilo tamkajšnjim Srbom. Poudaril je, da je Izetbegović edini in glavni predstavnik Bošnjakov.