1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mike Huckabee ponovno kandidira za predsednika ZDA

Deli na:
Mike Huckabee ponovno kandidira za predsednika ZDA

Foto: Reuters

Nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee je včeraj uradno naznanil kandidaturo za predsednika ZDA na volitvah leta 2016. Huckabee bo moral najprej skozi sito republikanske stranke, kar je poskusil že leta 2008, vendar mu je po uvodnih uspehih zmanjkalo sape.

Huckabee je pred kratkim zapustil delovno mesto voditelja na ameriški televiziji Fox in napovedal, da bo kmalu naznanil predsedniško kampanjo. Med republikanci so v tekmo uradno doslej vstopili senator iz Teksasa Ted Cruz, senator iz Kentuckyja Rand Paul, senator iz Floride Marco Rubio, nekdanja direktorica Hewlett Packarda Carly Fiorina in upokojeni nevrokirurg Ben Carson.

Kmalu se jim bodo pridružili še drugi na čelu z nekdanjim guvernerjem Floride Jebom Bushem, ki ima največ podpore v anketah. Še vedno zelo zaostaja za Hillary Clinton, ki ni več edina med demokratskimi kandidati, saj se ji je pred dnevi pridružil senator iz Vermonta in edini socialist v zveznem senatu Bernie Sanders.

Huckabee je nekdanji pridigar iz Arkansasa, ki, podobno kot demokrat Bill Clinton leta 1992, napoveduje, da bo iz kraja Hope (upanje) popeljal Ameriko v boljše čase. Oba prihajata iz istega kraja v državi Arkansas, ki sta jo oba vodila kot guvernerja. Oba sta imela včasih rada nezdravo redilno južnjaško hrano, ki je ogrožala njuno zdravje. Podobnosti se s tem končajo.

Huckabee je prepričan, da je najboljši kandidat za spopad s Clintonovo, vendar mora o tem prepričati še volivce, ki mu ne pripisujejo veliko možnosti za uspeh. Pohvalil se je, da se je s Clintonovima bodel že v Arkansasu in ima s tem izkušnje. Arkansas je vodil v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bila to nominalno še večinsko demokratska država, vendar je bilo le še vprašanje časa, kdaj bodo starejši beli volivci države tudi uradno prestopili k bolj konservativni stranki.

Huckabee je zelo konservativen glede pravice do umetne prekinitve nosečnosti in pravic homoseksualcev, nasprotuje povišanju minimalne plače, zagovarja nižje davke za bogate, obenem pa zagovarja nižje kazni ter uvedbo nacionalnega davka na potrošnjo, ki bi nadomestil davek na plače. Z Bernijem Sandersom se strinja, da je denar v ameriški politiki velik problem. Zanj in za Sandersa je, kajti donatorji gredo h kandidatom, ki imajo možnosti za zmago.