Revija Reporter
Svet

Mešana sporočila zakoncev Trump: Melania z masko poziva k previdnosti, Donald pa hujska protestnike, ki se brez zaščite gnetejo na ulice

STA, Reporter

19. apr. 2020 16:41 Osveženo: 16:54 / 19. 4. 2020

Deli na:

Prva dama ZDA Melania Trump Američanom priporoča, naj v pandemiji koronavirusne bolezni 19 v javnosti uporabljajo zaščitne maske, kot priporoča ameriški center za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni. Ob tem v sobotnem tvitu opozarja, da uporaba zaščite za obraz ni nadomestilo za ustrezno medsebojno razdaljo.

Soproga ameriškega predsednika je ob tem objavila fotografijo sebe z zaščitno masko.

Sporočilo prve dame je precej drugačno od komunikacije njenega soproga, ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je v preteklih dneh na Twitterju spodbujal protestnike, ki v več zveznih državah zahtevajo sprostitev ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa, ki od ljudi zahtevajo, da ostajajo doma.

Protestniki so se v več državah zbrali na shodih, na katerih se mnogi niso držali priporočil varne razdalje in uporabe zaščitnih mask. Podporo jim je izražal predsednik, ki je denimo tvital "Osvobodite Minnesoto!" in "Osvobodite Michigan!", protestnike v zvezni državi Virginia pa je spodbudil s tvitom "Osvobodite Virginio in rešite veliki 2. amandma, ki je na udaru!" Demokratski guverner Virginie Ralph Northam je namreč v te dni podpisal novo zakonodajo, ki omejuje lastništvo in nošenje orožja.

Ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa so uvedli guvernerji ameriških držav, ki pri njih vztrajajo kljub Trumpovim izjavam, da je čas za "odprtje" države in ponoven zagon gospodarstva. Guvernerji pri tem sledijo smernicam, ki jih po nasvetu strokovnjakov priporočajo zvezne oblasti.