peter-prevc-mina-lavtizar_m24 Odkrito.si

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 25. marca

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

družina čebokli Svet24.si

Kako sta Nataša in Tomaž končno postala starša

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

leonida55 Njena.si

V resnici lepotica s težko preteklostjo?

Svet

Merklovi se letalo ne bo več smelo pokvariti: nemška vlada kupuje tri nova letala Airbus A350

Deli na:
Merklovi se letalo ne bo več smelo pokvariti: nemška vlada kupuje tri nova letala Airbus A350

Foto: Airbus - Letalo Airbus A350-1000 (fotografija je simbolična).

Zaradi številnih težavah z vladnimi letali, zaradi katerih so nemški politiki zamujali na mednarodna srečanja ali so obtičali v tujini, bodo nemške oblasti kupile tri nova letala. Prvi Airbus A350 bi lahko kupili že konec leta.

"Pride čas, ko se tudi najboljše vzdrževanje ne more spopasti s starostjo materiala," je v petek povedala nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen. "V kabinetu je splošna volja za nakup novih letal, zdaj trdo delamo, da bi jih dobili," je dodala.

Floto nemških vladnih letal trenutno sestavljata Airbusovi letali A340, ki so ju poimenovali Konrad Adenauer in Theodor Heuss. Stari sta okoli 20 let in ju ni več možno popravljati, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Na obrambnem ministrstvu so pretekli teden pojasnili, da so ponudbe za letalo za dolge polete že začeli sprejemati. Vse skupaj nameravajo po informacijah nemškega časnika Der Spiegel kupiti tri letala Airbus A350. Prvo bi lahko kupili že letos, pripravljeno pa bi lahko bilo prihodnje leto. Stalo naj bi po okoli 180 milijonov evrov, še dodatnih sto milijonov pa bodo morali nameniti za nadgradnjo s potrebnimi varnostnimi sistemi.

Nemški politiki, vključno s kanclerko Angelo Merkel, so imeli v zadnjem času številne težave z vladnimi letali. Merklova je tako novembra lani zamudila začetek vrha skupine G20, potem ko je moralo njeno letalo zaradi okvare pristati kmalu po vzletu. Zaradi poškodovanih kablov na letalu, ki so jih ogrizli glodavci, pa je finančni minister Olaf Scholz obstal v Indoneziji. Preteklo sredo pa je v Etiopiji zaradi okvare na letalu obtičal predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Loading...