Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklovi ne manjka sočutja in ljubezni do Evrope

Deli na:
Merklovi ne manjka sočutja in ljubezni do Evrope

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj zavrnila kritike, da ideji združene Evrope ni zapisana v tolikšni meri kot njen mentor in nekdanji kancler Helmut Kohl. Kot je zatrdila, ji "sočutja in ljubezni do Evrope vsekakor ne manjka". V združeno Evropo verjame s svojim srcem in dušo, je poudarila v pogovoru s tujimi novinarji v Berlinu.

Merklova je obenem posvarila, da kriza v območju evra še nikakor ni končana, in dejala, da je dolžniška kriza tema, ki zaposluje njene misli, kot jih ni še nobena vse od združitve Vzhodne in Zahodne Nemčije leta 1990. Kot je dejala, v vsem svojem življenju ni niti približno toliko razmišljala o Grčiji, kot razmišlja sedaj.

Evropske in domače teme so se po njenih besedah v zadnjem času pomešale, tako da skrbi glede razmer v Grčiji, Španiji, na Portugalskem in v Nemčiji ni več mogoče ločiti. "Vsi sedimo v istem čolnu," je opozorila kanclerka.

Prepričana je, da je Evropa v boju proti krizi v minulih dveh letih in pol dosegla veliko, a "nismo še na koncu poti" in kar nekaj dela je še pred nami, njene besede povzema nemška tiskovna agencija dpa. Verjame pa, da smo na pravi poti.