901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova v občutljivem času na obisk v Turčijo

Deli na:
Merklova v občutljivem času na obisk v Turčijo

Foto: arhiv Reporterja

Nemška kanclerka Angela Merkel bo danes na obisku v Turčiji, kjer se bo srečala s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tja odhaja v občutljivem obdobju, ki ga zaznamujejo krhkost dogovora med EU in Turčijo o pretoku beguncev, bližajoči referendum o večjih pristojnostih turškega predsednika in tudi napetosti v odnosih med državama.

Merklova bo Turčijo obiskala na poti na vrh EU, ki bo v petek potekal na Malti. Ena njegovih tem bo evropska begunska politika, o čemer naj bi se Merklova danes pogovarjala tudi z Erdoganom in turškim premierjem Binalijem Yildirimom.

Merklovo skrbijo težave pri uresničevanju dogovora med EU in Turčijo o pretoku beguncev, v skladu s katerim lahko Grčija begunce pošilja nazaj v Turčijo. Erdogan je namreč že večkrat zagrozil s preklicem dogovora. To bi bil velik udarec za begunsko politiko Merklove, ki je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zaradi velikega števila beguncev v državi že tako pod precejšnjim pritiskom.



Kočljiv naj bi bil tudi sam čas, v katerem se Merklova podaja v Turčijo. V državi bo namreč kmalu potekal referendum o krepitvi pristojnosti predsednika države, za kar si prizadevata Erdogan in vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP). Kot piše dpa, se kritiki bojijo, da bi bil lahko njen obisk ovrednoten kot podpora Erdoganovim prizadevanjem.

Ne manjka niti napetosti v odnosih med državama. Ankara naj bi bila jezna zaradi nemške kritike glede stanja demokracije v državi in tudi glede domnevno pomanjkljive solidarnosti po poskusu državnega udara julija lani.

V tej luči je še posebej občutljivo vprašanje 40 turških častnikov, ki so delali v Natovih oporiščih v Nemčiji in so po neuspelem poskusu udara tam zaprosili za azil. Turška vlada zahteva, da nemške oblasti prošnjo zavrnejo, sicer grozijo s posledicami, še piše dpa.