Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova se je med tekom na smučeh polomila, pred njo je nekaj tednov bolniške

Deli na:
Merklova se je med tekom na smučeh polomila, pred njo je nekaj tednov bolniške

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je nesrečno padla pri teku na smučeh v Švici ter si zlomila medenični obroč. Zaradi poškodbe se bo zdravila več tednov, za prihodnje tri tedne so v Berlinu že odpovedali več njenih obveznosti in potovanj, je pojasnil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Večji del dela naj bi Merklova sicer opravila od doma, prav tako naj bi osebno vodila sredino sejo nemške vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška kanclerka je utrpela nepopolni zlom levega zadnjega dela medeničnega obroča. Zlom spremlja tudi močna udarnina.

Poškodba je boleča, a relativno nenevarna, je pojasnila podpredsednica združenja nemških kirurgov Julia Seifert. Po njenih besedah se zlomi v tem predelu telesa običajno zacelijo brez dolgoročnejših posledic.

Čeprav je lahko poškodba dva do štiri tedne zelo neprijetna, pa pacienti ne bi smeli dolgo le ležati, je še dodala. "Gibanje je pomembno za krvni obtok in za preprečevanje tromboze," je opozorila kirurginja.

Merklova se je poškodovala v času božičnih praznikov, še v starem letu. "Padla je pri teku na smučeh," je povedal Seibert. "Sklepamo, da se je premikala z nizko hitrostjo," je dodal.

Sprva naj bi Merklova menila, da se je zgolj udarila, po zdravstvenem pregledu v petek pa je postalo jasno, da si je nalomila kost. V bolnišnico ji zaradi poškodbe ni treba, bo pa nekaj časa pri hoji potrebovala bergle.

"Tri tedne bo morala veliko ležati," je glede prihodnjih dni Merklove povedal njen tiskovni predstavnik. 59-letna nemška kanclerka se bo v tem času osredotočila na zgolj nekaj terminov v kanclerskem uradu in v Berlinu.

Tako je bila kanclerka med drugim primorana odpovedati za sredo načrtovan obisk na Poljskem ob nastopu novega mandata, pa tudi sprejem luksemburškega premiera Xavierja Bettela v Berlinu. S predsednikoma vlad obeh držav namerava še danes govoriti prek telefona ter osebno pojasniti razloge za odpoved.

Sicer pa bodo javnost o napovedanih terminih Merklove za prihodnje tedne obveščali sproti, še pravi Seibert.

Nemška kanclerka je božične praznike preživljala v Engadinu v bližini letovišča St. Moritz. Tam vsako zimo dopustuje že več let. Do nesrečnega padca je prišlo konec tedna pred božičem, po besedah Seiberta pa je vpletenost druge osebe v nesrečo izključena. V Berlin se je Merklova vrnila 30. decembra.