pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova poziva Grčijo, naj sprejme "izjemno velikodušno" ponudbo

Deli na:
Merklova poziva Grčijo, naj sprejme "izjemno velikodušno" ponudbo

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes Grčijo pozvala, naj sprejme "izjemno velikodušno" ponudbo upnikov, ki so Grkom pripravljeni takoj pomagati z obrokom 1,8 milijarde evrov, če grški parlament podpre dogovor o reformah. Ob tem pa nemški finančni minister Wolfgang Schäuble opozarja, da je možnost za dogovor pri 50 odstotkih.

Merklova je ob robu vrha EU dejala, da ponudba institucij "presega pogoje drugega programa pomoči", temelji pa na istem načelu kot vselej: solidarnosti na eni strani in naporih prejemnika pomoči na drugi.

"Zdaj lahko le upamo, da bodo notranji dogovori na grši strani potekali ... z mislimi na vse vpletene in rešitev," je še dodala kanclerka.

"Možnosti za dogovor so 50-50," pa je na finančni konferenci v Frankfurtu dejal finančni minister Schäuble, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na pozive se je že odzval tudi grški premier Aleksis Cipras, ki zavrača ultimate in izsiljevanje EU. "Evropska načela ne temeljijo na izsiljevanju in ultimatih," je poudaril in izrazil upanje, da v teh ključnih trenutkih nihče nima pravice, da bi ogrozil ta načela.

Institucije posojilodajalcev - Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad - so v zameno za reforme, ki jih v Grčiji ocenjujejo za neizvedljive, poleg takojšnje finančne injekcije ponudile tudi podaljšanje programa pomoči. Celoten sveženj bi obsegal 15,5 milijarde evrov.

Finančni ministri evrske skupine so bodo zaradi Grčije ponovno sestali v soboto, njihov šef Jeroen Dijsselbloem in med drugimi tudi slovenski premier Miro Cerar pa sta danes poudarila, da je jutri nujno treba doseči dogovor, da ga lahko sprejmejo tudi parlamenti v nekaterih članicah.