sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški notranji minister predlaga sankcije za nesolidarne članice EU

Deli na:
Nemški notranji minister predlaga sankcije za nesolidarne članice EU

Foto: Reuters

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere (foto levo) je danes terjal finančne sankcije za tiste države članice EU, ki zavračajo sprejem beguncev in dogovor o kvotah za njihovo premestitev po uniji.

"Državam, ki jih odklanjajo, se ne zgodi nič. Begunci gredo gladko mimo njih. Zato moramo po mojem spregovoriti o sredstvih pritiska," je v pogovoru za nemško javno televizijo ZDF danes ocenil de Maiziere.

Kot je še nadaljeval, so nesolidarne pogosto tiste države, ki iz proračuna EU prejemajo veliko strukturnih sredstev. Minister podpira predlog predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da bi tem državam "priprli pipico" oziroma jim oklestili izplačila.

Ministra je očitno dokončno razburilo ponedeljkovo izredno zasedanje notranjih ministrov EU, ki niso uspeli doseči soglasja o političnem dogovoru o premestitvi 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po drugih članicah unije. Po neuradnih informacijah naj bi bila proti predvsem višegrajska četverica, omenja se tudi Romunija.

Junckerjeva komisija je minuli teden - hkrati s predlogom o porazdelitvi 120.000 beguncev in vzpostavitvi stalnega solidarnostnega mehanizma za premestitev beguncev v kriznih razmerah - predlagala tudi začasno solidarnostno klavzulo, ki jo nekateri tolmačijo kot finančno sankcijo.

Če članica iz objektivnih razlogov začasno ne bi mogla sodelovati pri premestitvi, bi morala v proračun EU prispevati 0,002 odstotka svojega BDP, je predlagal Bruselj.

De Maiziere je sicer v današnjem pogovoru tudi pozval Grčijo, naj preneha z dosedanjo prakso, ko na deset tisoče beguncev preprosto spušča naprej proti zahodu. Je pa pohvalil dejstvo, da je sedanja prehodna vlada v Atenah končno začela govoriti o vzpostavitvi posebnih območij za begunce in je pripravljena na sodelovanje z agencijo ZN za begunce (UNHCR). "To je odločilna točka, ki bo kar najhitreje vodila v razbremenitev," je izpostavil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Glede ocen o tem, koliko beguncev bi lahko letos prišlo v Nemčijo, de Maiziere ni želel spreminjati že izrečenih napovedi. Nemški podkancler Sigmar Gabriel je v ponedeljek ugibal o kar milijonu ljudi, medtem ko vlada zaenkrat uradno govori o 800.000.

"Ne bi želel zdaj spreminjati teh številk. Ko sem rekel 800.000, je to v Afganistanu pomenilo: aha, Nemčija uvaja kvoto in ta je 800.000 (...) Vse, kar človek izjavi, ima res nenavaden psihološki učinek," je pojasnil svojo nezgovornost.