nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova neizprosna do Grčije; Moscovici pesimističen

Deli na:
Merklova neizprosna do Grčije; Moscovici pesimističen

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je zatrla upanje Grčije na morebiten ugodnejši predlog evropske strani glede reševanja grške krize. Evropa ne more popuščati, saj bi to pomenilo škodo na daljši rok, je prepričana. Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici pa ne verjame, da bo Grčiji uspelo vrniti dolg IMF.

Merklova je prepričana, da temeljnih evropskih načel ne bi smeli ignorirati. "Kratkoročno bi se jim morda lahko odrekli. Morda bi lahko rekli, da enostavno popustimo. A na srednji in daljši rok bi s tem povzročali škodo," je dejala nemška kanclerka danes v Berlinu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

S popuščanjem bi namreč Evropa izgubila svoj vpliv v svetu, je opozorila kanclerka in dodala, da je evro več kot le valuta. "Temelji na skupnem zaupanju," je izpostavila in dodala, da če propade evro, propade Evropa.

Merklova je sicer vse vpletene pozvala k pripravljenosti na kompromise. "Če izgubimo sposobnost iskanja kompromisov, bo izgubljena tudi Evropa," je dejala in opozorila, da mora grška vlada dodati svoj del k rešitvi težave. Solidarnost in odgovornost sta po njenem dve strani iste medalje.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je sicer dodal, da je nemška vlada vedno pripravljena na pogovore z Atenami. Obe strani ostajata v stiku.

Podobno so na nemškem finančnem ministrstvu zagotovili, da je minister Wolfgang Schäuble pripravljen na pogovore z grškim kolegom Janisom Varufakisom. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pa naj bi še danes po telefonu govoril z grškim zunanjim ministrom Nikosom Kociasom, so sporočili iz Berlina.

Medtem je Moscovici mnenja, da Grčija ne bo poplačala okoli 1,6 milijarde evrov dolga Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), ki zapade v torek. "Plačila verjetno ne bo," je dejal za francosko televizijo RTL.

Glede napovedanega referenduma v Grčiji o pogojih mednarodne finančne pomoči je poudaril, da morajo mednarodni posojilodajalci Atene prepričati, da Grkom svetujejo, naj glasujejo za. Znova je poudaril tudi, da sta bili obe strani pred prekinitvijo pogajanj že zelo blizu dogovora.

Evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger pa je podvomil, da lahko Grčija spričo dramatičnega zaostrovanja krize ostane članica območja z evrom. "Vse bomo storili, da pred škodo kar se da obvarujemo grško prebivalstvo," je dejal v Berlinu. "Radi bi, če bi bilo mogoče, Grčijo obdržali v območju evra. Če nam bo to uspelo, pa je več kot vprašljivo," je poudaril.

Nemčija bo kot močna nosilka v območju z evrom, Evropski centralni banki (ECB) in reševalnih mehanizmih EFSF in ESM "storila vse, da bi preprečila nadaljnjo škodo za druge članice z evrom in evropsko gospodarstvo," je po poročanju dpa še dejal komisar iz Nemčije.