Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova na poslovilnem obisku pri papežu tudi o zlorabah otrok

Deli na:
Merklova na poslovilnem obisku pri papežu tudi o zlorabah otrok

Nemška kanclerka Angela Merkel - Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na poslovilnem srečanju s papežem Frančiškom govorila o podnebnih spremembah in zlorabah s strani duhovščine. V okviru obiska v Rimu se bo kanclerka danes srečala še z italijanskim premierjem Mariom Draghijem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Imela sva pomembno razpravo o zlorabah otrok," je po srečanju s papežem novinarjem dejala Merklova. "S svojim obiskom sem želela poudariti, da smo prepričani, da mora resnica priti na dan in da se je treba soočiti s tem," je dodala hči luteranskega duhovnika.

Škandali o spolnih zlorabah v Cerkvi so pretresli številne države, tudi Nemčijo. S papežem pa sta danes govorila še o podnebnih spremembah, ki je pomembna tema tudi za Frančiška.

Merklovo je danes v Vatikanu sprejela švicarska garda, nakar sta si s papežem izmenjala darila. Obiskala je tudi baziliko sv. Petra in se srečala s Hansom Zollnerjem, ki je vodilni strokovnjak Vatikana glede ukrepov za varovanje otrok.

V Rimu se je sestala še z Draghijem. Italijanski premier je bil poln hvale glede kanclerke, ki je po njegovih besedah "v svojih 16 letih igrala ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti Evrope". "In je vzor za številna dekleta in mlade ženske, ki želijo v politiko. Manjkala nam bo," je poudaril Draghi.

To je bilo predvidoma njuno zadnje dvostransko srečanje, sicer pa se bo v Rimu v svoji uradni vlogi mudila še predvidoma konec oktobra na vrhu G20. Je pa Merklova zagotovila, da se bo v Italijo, ki ji je ljuba, vrnila tudi po končani politični karieri, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova se po 16 let vodenja nemške vlade umika iz politike. Do oblikovanja nove nemške vlade sicer ostaja na kanclerskem položaju.