favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova in Macron načrtujeta prenovo EU

Deli na:
Merklova in Macron načrtujeta prenovo EU

Foto: Profimedia

Francija želi do junija skupaj z Nemčijo oblikovati skupne predloge za prenovo EU, je ob včerajšnjem obisku nemške kanclerke Angele Merkel v Parizu dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Z njim se je strinjala tudi Merklova.

"Do junija bomo oblikovali jasen in ambiciozen načrt za to prenovo," je dejal Macron. Francoski predsednik je ob tem omenil področja gospodarstva, denarne unije, obrambne in begunske politike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova se je strinjala z oblikovanjem načrta do junija. "Bolj kot kdajkoli je v trenutnih geopolitičnih razmerah, v katerih je multilaterizem pod pritiskom, pomembno enotno delovanje unije," je povedala. Poudarila je, da se Nemčija in Francija ne strinjata o vsem.

Sta pa državi po njenih besedah v preteklosti skupaj veliko naredili. "Iskreno si želim, da tudi nam uspe, in verjamem, da nam tudi bo," je dejala po poročanju dpa.


Francoski predsednik, ki je že nestrpno čakal oblikovanje nove nemške vlade, upa, da bo Nemčija podprla njegove načrte za reformo EU, kot je oblikovanje proračuna evrskega območja in večja davčna harmonizacija. Voditelji držav članic EU se bodo prihodnji teden sestali na srečanju v Bruslju.

Voditelja sta izrazila tudi solidarnost z Londonom ob zastrupitvi nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere v Londonu.

"Obsojamo to rusko vmešavanje, saj vse kaže, da je Rusija izvedla ta poskus umora," je povedal Macron. Tudi nemška kanclerka je dejala, da veliko stvari kaže na odgovornost Rusije. Napovedala je, da bodo skupaj razpravljali o primernem odgovoru.

Obisk Merklove v Parizu je sicer njena prva pot v tujino po prevzemu četrtega mandata na čelu nemške vlade. Spremlja jo podkancler in novi finančni minister iz vrst socialdemokratov Olaf Scholz.