nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova in Macron: Moramo se soočiti s tem, da smo vsi izpostavljeni hibridnim napadom Rusije

Deli na:

Pred Evropsko unijo je velik izziv, kako ravnati v odnosih z Rusijo in Turčijo, je danes ob začetku srečanja s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Berlinu ocenila nemška kanclerka Angela Merkel. Macron je stališču kanclerke pritrdil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova priznava, da obstajajo različna stališča z Rusijo in Turčijo, hkrati pa obstaja medsebojna navezanost na določenih področjih.

"Na eni strani obstaja različna stališča, na drugi pa smo navezani eden na drugega, ko skupaj rešujemo določena vprašanja. To je vprašanje migracij, to je vprašanje prihodnosti Libije, to je vprašanje prihodnosti Sirije," je dejala Merklova glede odnosov s Turčijo.

Že na vrhu G7 pa so bili v ospredju tudi odnosi z Rusijo. "Rusija je za nas velik izziv. Rusija je tudi največji celinski sosed Evropske unije," je dejala kanclerka. "Moramo se soočiti s tem, da smo vsi izpostavljeni hibridnim napadom. Na drugi strani pa imamo tudi velik interes, če želimo varnost in stabilno Evropske unije, da ostanemo v pogovorih z Rusijo, ne glede na to, kako težko je," je dodala.

Macron se je strinjal z Merklovo. "Strinjam se z vsem, kar je bilo rečenega o Turčiji in Rusiji," je dejal.

Glede odnosov s Turčijo je po njegovem treba upoštevati tako stališče držav članic EU Grčije in Cipra kot lastne strateške pozicije v vzhodnem Sredozemskem morju, Bližnjem vzhodu, Libiji in Kavkazu.

Merklova danes gosti Macrona na delovni večerji, na kateri bosta predvidoma govorila o evropski problematiki in prihajajočem vrhu EU v Bruslju.