stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova: Globoko obžalujem, da predsednik Trump vse od novembra in še včeraj ni priznal poraza

Deli na:
Merklova: Globoko obžalujem, da predsednik Trump vse od novembra in še včeraj ni priznal poraza

Foto: Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Berlinu dejala, da je po sredinem vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v kongres "žalostna in jezna". Po njeni oceni je za vdor odgovoren tudi Trump. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dogajanje opisal kot napad na demokracijo.

"Globoko obžalujem, da predsednik Trump vse od novembra in še včeraj ni priznal poraza," je dejala Merklova in poudarila, da so "dvomi v izid volitev ustvarili ozračje, v katerem so se lahko zgodili sredini dogodki".

"Temeljno načelo demokracije je, da so na volitvah zmagovalci in poraženci," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala kanclerka in dodala, da imajo oboji nalogo biti odgovorni, da lahko zmaga demokracija.

Že v sredo zvečer je pretresenost nad dogajanjem v Washingtonu izrazil nemški zunanji minister Heiko Maas in Trumpa pozval k priznanju poraza.

Francoski predsednik Macron je v današnji izjavi sredino dogajanje označil za napad na demokracijo, ob tem pa poudaril, da ne sme biti popuščanja pred tistimi, ki želijo postaviti pod vprašaj demokracijo. "Kar se je zgodilo v Kapitolu, ni ameriško," je dodal.

Trumpovi privrženci so v sredo vdrli v poslopje ameriškega kongresa, medtem ko je ta potrjeval zmago Joeja Bidna na predsedniških volitvah. Zasedanje so morali za nekaj časa prekiniti, v nadaljevanju pa je kongres danes Bidna potrdil za novega predsednika ZDA.