gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden napovedal vojno napadalcem na kongres: To niso protestniki, ampak teroristi

Deli na:
Biden napovedal vojno napadalcem na kongres: To niso protestniki, ampak teroristi

Vdor Trumpovih privržencev v sedež ameriškega Kongresa - Foto: Screenshot

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je sredin vdor podpornikov odhajajočega predsednika Donalda Trumpa v ameriški kongres označil za enega najmračnejših dni v zgodovini ZDA. Kot je dejal v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware, napadalci niso bili protestniki, ampak domači teroristi.

Dodal je, da je množica skušala utišati glas skoraj 160 milijonov Američanov, ki so kljub pandemiji covida-19 oddali svoj glas na volitvah. Ocenil je še, da je šlo za napad na ameriško demokracijo brez primere.

Ameriškim oblastem je Biden očital, da so Trumpove podpornike v sredo obravnavali precej bolj prizanesljivo kot protestnike proti rasizmu, ki jih je lani v Washingtonu na silo razgnala policija.

"Nihče ne more trditi, da skupine, ki bi včeraj protestirala proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ne bi obravnavali veliko, veliko drugače kot nasilnežev, ki so vdrli v Kapitol," je poudaril in dejal, da je to nesprejemljivo.

Vdor v ameriški kongres je po Bidnovem mnenju posledica dolgotrajnih Trumpovih napadov na demokracijo. Kot je dejal Biden, je Trump v štiriletnem mandatu zalo jasno dal vedeti, da prezira demokracijo v Ameriki in že od začetka napadal demokratične institucije.

Dan po nasilnem vdoru so v Washingtonu okoli kongresa postavili dvometrsko ograjo. Kot je na novinarski konferenci povedal Ryan McCarthy z ameriškega obrambnega ministrstva, bo za konec tedna policiji pri varovanju območja pomagalo 6200 pripadnikov nacionalne garde iz več ameriških zveznih držav. Ti varnostni ukrepi bodo v veljavi prihodnjih 30 dni, je še napovedal.

Biden je včeraj v Wilmingtonu prav tako obelodanil tri ministrske kandidate svoje prihodnje vlade. Biden bo 20. januarja prisegel na položaj predsednika ZDA.


Prihodnji minister za delo bo 53-letni župan Bostona Marty Walsh. Nekdanji državni kongresnik Massachussettsa je bil pred tem tudi sindikalni aktivist.

Predsednik največje sindikalne organizacije v ZDA AFL-CIO Richard Trumka je že izjavil, da bo Walsh izjemen minister za delo, saj razume kolektivna pogajanja ter se bo boril proti neenakostim, pomagal delavcem, ženskam, priseljencem in drugim.

Za ministrico za trgovino si je Biden izbral 49-letno guvernerko Rhode Islanda Gino Raimondo, ki ima povsem druge karierne korenine kot Walsh, saj prihaja iz sveta financ. Odgovorna bo za vodenje trgovinske politike, ki bo drugačna od Trumpove. Predvsem bo manj konfliktna, kar zadeva trgovinske partnerje ZDA in tudi druge, ocenjujejo poznavalci.

Na položaj pravosodnega ministra bo Biden imenoval uglednega pravnika in zveznega prizivnega sodnika Merricka Garlanda, ki ga je skušal predsednik Barack Obama leta 2016 imenovati na vrhovno sodišče, vendar so senatni republikanci nominacijo blokirali.

Biden je zagotovil, da Garland ne bo zvest njemu, kot je bil primer Trumpovih pravosodnih ministrov, ampak ameriški ustavi in zakonom.

Garland sam je zagotovil, da bo obnovil neodvisnost in integriteto pravosodnega ministrstva. Sredine dogodke v kongresu je izpostavil kot primer, kaj se lahko zgodi, če tega ni.

"Vladavina prava ni le odvetniška fraza, ampak je temelj naše demokracije," je dejal Garland.