Revija Reporter
Svet

Medvedjev zaradi sankcij grozi Američanom: Na takšno vojno se moramo odzvati

STA

11. avg. 2018 6:00

Deli na:

Dimitrij Medvedjev

arhiv

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je včeraj izjavil, da napovedane nove sankcije ZDA razume kot razglasitev napovedi gospodarske vojne, in zagrozil s protiukrepi. Če bodo napovedane sankcije ZDA uperjene na primer proti bančnemu sektorju ali trgovanju z določenimi valutami, bo prišlo do enakih protiukrepov, je ob obisku na Kamčatki izjavil Medvedjev.

"Na takšno vojno se moramo odzvati z ekonomskimi, političnimi in če je treba tudi drugimi metodami. To morajo naši ameriški prijatelji razumeti," je povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Interax.

Z ruskega zunanjega ministrstva so kasneje sporočili, da je zunanji minister Sergej Lavrov na pobudo ZDA po telefonu govoril z ameriškim kolegom Mikom Pompeom, v katerem je Moskva "odločno zavrnila" nove ameriške sankcije. Znova je zavrnil tudi vpletenost Rusije v afero Skripal ter poudaril, da doslej nobena država ni podala dokazov o vpletenosti Moskve.

ZDA so v sredo napovedale nove sankcije proti Rusiji, ki so posledica zastrupitve ruskega agenta Skripala in njegove hčere z živčnim plinom novičok marca v Veliki Britaniji. Washington je krivdo za zastrupitev pripisal Rusiji, kar je ta večkrat zanikala. Kaznovalne ukrepe naj bi ZDA uvedle v dveh tednih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so proti Rusiji sankcije zaradi primera Skripal uvedle že pred tem. Med drugim so skupaj z evropskimi državami izgnale ruske diplomate. Washington je sankcije proti Moskvi uvedel tudi zaradi priključitve Krima in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine, pa tudi zaradi očitkov o vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Medvedjev je sicer priznal, da zahodne sankcije negativno vplivajo na rusko gospodarstvo.