Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Medvedjev pri papežu, Türk pa pred zaprtimi vrati Vatikana

Deli na:

Kar ni uspelo Danilo Türku, je ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu. Po obisku italijanskega predsednika Giorgia Napolitana ga je sprejel še papež Benedikt XVI.

Kar ni uspelo Danilo Türku, je ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu. Po obisku italijanskega predsednika Giorgia Napolitana ga je sprejel še papež Benedikt XVI.

Minil je dober mesec od pompoznega obiska slovenskega predsednika Danila Türka v Rimu, kjer ga je z najvišjimi državniškimi častmi sprejel italijanski predsednik Giorgio Napolitano. Po izjavah slovenskih uradnikov se nikoli prej ni zgodilo, da bi slovenskega predsednika sprejeli na tako visoki ravni. Nato so predsednika Türka sprejeli še italijanski premier Silvio Berlusconi, predsednika senata in poslanske zbornice ter rimski župan. Na naše presenečenje se slovenski predsednik ni srečal tudi s papežem Benediktom XVI., kar običajno sledi obiskom državnikov v Rimu. Na uradu predsednika republike so nam to takole pojasnili: »Ob tokratnem obisku v Italiji, ki je potekal na najvišji, državniški ravni (takšnih obiskov je zelo malo), obisk Vatikana ni bil predviden, in to tudi ni v skladu z diplomatsko prakso ob obiskih na takšni ravni.« 

Prejšnjo sredo je italijanski predsednik Napolitano z najvišjimi državniškimi častmi sprejel ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva in z njim začel rusko-italijansko leto kulturne izmenjave. Zvečer je bil pogovor Medvedjeva z italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem, s katerim sta se med drugim pogovarjala o skupnih projektih v energetiki ter o političnem vrenju na Bližnjem vzhodu. Naslednji dan je ruski predsednik obiskal papeža Benedikta XVI., ki ga je v avdienco sprejel v svoji knjižnici, kjer sta se pogovarjala okoli 35 minut. Papež je bil presenečen nad darilom ruskega predsednika – knjigo s pismi nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina z drugimi državnimi poglavarji, tudi s papežem Janezom Pavlom II. Poleg tega mu je Medvedjev podaril še pravoslavno enciklopedijo in podobo Moskve s Kremljem. Sveti oče ga je vprašal: »Ali tukaj živite?« Gost pa je odvrnil: »Tukaj sem v službi.« Papež je nato ob pogledu na knjigi dejal: »Moral bi se naučiti rusko.« Pogovarjala sta se še o dobrih medsebojnih odnosih in mednarodnih temah, posebno o dogajanju na Bližnjem vzhodu. Nazadnje sta se Medvedjev in zunanji minister Sergej Lavrov sestala z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiem Bertonejem, in vatikanskim zunanjim ministrom Dominiquom Mambertijem.
Naši viri iz Italije ne poročajo, da bi zaradi dvojnega obiska Medvedjevega v Rimu nastal kakšen mednarodni škandal ali da bi bili zaradi njegovega obiska v Vatikanu italijanski gostitelji kakorkoli užaljeni. Danilo Türk in njegova administracija si bosta torej morala izmisliti kakšen bolj prepričljiv razlog za pojasnilo, zakaj obisk Vatikana ni bil predviden. Po naših podatkih je Türk ostal pred zaprtimi vrati Svetega sedeža zaradi nedostojnega obnašanja do njihovega predstavnika v Sloveniji.