Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Medtem ko Salvinijevi Ligi raste podpora, njegovih koalicijskim partnerjem pada

Deli na:
Medtem ko Salvinijevi Ligi raste podpora, njegovih koalicijskim partnerjem pada

Luigi Di Maio - Foto: Reuters

Medtem ko italijanska vladna stranka Liga notranjega ministra Mattea Salvinija sodeč po javnomnenjskih raziskavah pridobiva podporo javnosti, jo populistično Gibanje pet zvezd izgublja. V anketi javnomnenjskega inštituta Ipsos, ki jo je včeraj objavil časnik Corriere della Sera, je slednjega podprlo rekordno nizkih 21 odstotkov vprašanih.

V podobni javnomnenjski raziskavi decembra lani je gibanje, ki ga vodi podpredsednik vlade Luigi di Maio, podprlo 27 odstotkov anketirancev. Na parlamentarnih volitvah marca lani pa je zbralo približno 32 odstotkov podpore volivcev.

Na letošnjih deželnih volitvah na Sardiniji in v deželi Abruci je bilo Gibanje pet zvezd že razočarano, saj je pričakovalo več podpore, kot je je dejansko dobilo.

Liga je v včeraj objavljeni javnomnenjski raziskavi zbrala slabih 36 odstotkov podpore, medtem ko je na parlamentarnih volitvah pred letom dni dosegla nekaj več kot 17 odstotkov glasov, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Volivci konservativne stranke Naprej Italija nekdanjega premiera Silvia Berlusconija se očitno preusmerjajo k Ligi. V omenjeni anketi jo je podprlo le slabih devet odstotkov vprašanih, medtem ko je na lanskih volitvah zbrala 14 odstotkov glasov.

Levosredinska Demokratska stranka, ki je vladala Italiji med leti 2013 in 2018, je pri dobrih 18 odstotkih podpore najmočnejša opozicijska stranka v državi.