Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Med žrtvami napadov na Šrilanki 35 tujcev, a med njimi naj ne bi bilo Slovencev

Deli na:
Med žrtvami napadov na Šrilanki 35 tujcev, a med njimi naj ne bi bilo Slovencev

Šrilanko je stresla serija eksplozij. - Foto: Reuters

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da po do zdaj zbranih informacijah med žrtvami današnjih napadov na Šrilanki ni slovenskih državljanov. Šrilanko je danes pretresla serija eksplozij v cerkvah in hotelih. Po podatkih tamkajšnjih je bilo v napadih ubitih okoli 160 ljudi, med njimi je 35 tujcev.

Po do zdaj zbranih neuradnih informacijah med žrtvami ni slovenskih državljanov, po izjavi slovenskih turističnih agencij pa njihove skupine turistov niso bile blizu lokacijam napadov in so na varnem, so sporočili z MZZ.

Na ministrstvu tistim, ki se odpravljajo na Šrilanko ali so tam, svetujejo previdnost, upoštevanje odločitev lokalnih oblasti in dejstva, da sta lokalni promet in komunikacijsko omrežje lahko motena.

Glede varnosti potovanj na Šrilanko na spletni strani MZZ opozarjajo, da obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujejo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Stanje v provinci na severu države v okrožjih Jaffna, Kilinochchi in Mullaittivu se počasi normalizira, deminiranje območja še vedno poteka, zato na zunanjem ministrstvu svetujejo izredno previdnost.

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz Indije, slovenski državljani pa se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije, še piše na spletni strani MZZ.


Šrilanko je danes pretresla serija eksplozij. Tarča napadov so bile tri katoliške cerkve, in sicer v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozivne naprave je skoraj istočasno razneslo med velikonočno mašo.

Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu - Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury. Nekaj ur kasneje sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji.

Po podatkih oblasti je bilo v Kolombu ubitih najmanj 64 ljudi, Negombu 67, v kraju Batticaloa, 250 kilometrov vzhodno od prestolnice, pa 25. V Kolombu so v bolnišnicah sprejeli 254 ranjenih, v drugih dveh krajih pa 60.

Dve žrtvi je zahtevala sedma eksplozija, ki je nekaj ur po prvih napadih odjeknila v hotelu v južnem predmestju prestolnice Dehiwala. Osmi napad, ki se je zgodil v Orugodawatti, severnem predmestju Kolomba, je izvedel samomorilski napadalec, pri čemer je ubil tri policiste.

Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi 35 tujcev. Po navedbah bolnišničnih virov so med ubitimi ameriški, britanski in danski državljani. Portugalsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je med žrtvami tudi portugalski državljan.

Za zdaj ni nihče prevzel odgovornosti za napade.