i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Slovenija

To so najhujši incidenti, v katere so bili vpleteni pripadniki Slovenske vojske v tujini

Deli na:
To so najhujši incidenti, v katere so bili vpleteni pripadniki Slovenske vojske v tujini

Slovenski vojak na misiji v tujini. - Foto: Slovenska vojska

Današnji iranski raketni napad na oporišče v Erbilu sodi med najhujše incidente pripadnikov misij Slovenske vojske v tujini. Slovenski vojaki so se v preteklosti med napotitvami v tujini že večkrat znašli v nevarnosti, k sreči pa je večina incidentov, tako kot tokratni, minila brez resnejših poškodb. STA objavlja seznam nekaterih incidentov.

julij 2005 - Vojaško vozilo hummer, na katerem so se peljali štirje slovenski pripadniki misije Isaf v Afganistanu, je v okolici Kabula med patruljo zapeljalo na mino, ki je eksplodirala. Vojaki pri tem niso utrpeli hujših poškodb, eden je imel kasneje manjše težave s sluhom, vozilo pa je bilo v eksploziji močno poškodovano.

30. maj 2011 - V bombnem napadu na sedež skupine za obnovo provinc v Heratu je bila lažje ranjena civilna strokovnjakinja, pripadnica slovenskega kontingenta v Afganistanu. Zaradi detonacije je dobila površinsko rano, hujših poškodb pa jo je rešilo dejstvo, da je bila v pisarni za zaprtimi vrati. V napadu je bil namreč uničen velik del poslopja.

november 2009 - Slovenska vojakinja na misiji na Kosovu je naredila samomor. To je edina smrtna žrtev med slovenskimi vojaki v mednarodnih operacijah.

november 2013 - Slovenski pripadniki misije Isaf v Afganistanu so bili udeleženi v strelskem spopadu s talibanskimi uporniki. Šest jih je na patrulji spremljalo afganistansko enoto, ki so jo urili, ko je prišlo do incidenta. Pri tem ni bil poškodovan nihče od slovenskih vojakov.

22. januar 2014 - V Afganistanu je bil pri opravljanju nalog ranjen slovenski vojak. Pri mentoriranju pripadnikov afganistanskih sil je prišlo do strelskega obračuna z nasprotniki, v katerem je bil vojak ranjen v nogo. Oskrbeli so ga v bolnišnici.21. november 2014 - Pripadnik 30. slovenskega kontingenta operacije Kfor na Kosovu je med usposabljanjem utrpel poškodbe glave, zato je moral na zdravljenje v Slovenijo. Vojaka je pri urjenju nadzora množic ob primeru nemirov v glavo zadela dimna raketa.

april 2015 - Slovenski vojaki na mirovni misiji Unifil v Libanonu so med patruljo padli v zasedo, neznana arabska milica, ki naj bi bila oborožena, pa jim je iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem naj bi bili ključni vojaški podatki.

februar 2017 - Slovenski pripadniki mirovne misije Unifil v Libanonu so ob vračanju z redne patrulje padli v zasedo. Ustavila jih je skupina neznancev, ki je na cesto postavila oviro ter nato s topimi predmeti napadla njihova lahka oklepna vozila. Na podobni oviri so naleteli še na dveh mestih. V incidentu nihče ni bil poškodovan.

4. avgust 2018 - Patrulja 24. kontingenta SV na mirovni misiji Unifil v Libanonu je bila tarča dveh napadov. Najprej jih je obkolila večja oborožena skupina in jim poškodovala vozilo. Ko so se vojaki izmaknili in nadaljevali pot v bazo, pa jih je napadla še večja oborožena skupina, polila vozilo z bencinom in ga zažgala. Pripadniki SV so izstrelili opozorilna strela in se nepoškodovani vrnili v bazo.

8. januar 2020 - Vojaška baza v iraškem Erbilu, kjer je bilo nameščenih šest slovenskih vojakov na misiji Neomajna odločenost, je bila tarča iranskega raketnega napada. Zaradi detonacije v bližini baze so se vojaki umaknili v zaklonilnik, ranjenih k sreči ni bilo. Poveljstvo Slovenske vojske se je zaradi napada odločilo za umik vojakov iz Iraka.

loading...
Loading...