Revija Reporter
Svet

Med Rusi, ki bi jih lahko udarile ameriške sankcije, tudi premier Medvedjev in zunanji minister Lavrov

STA

30. jan. 2018 10:50 Osveženo: 14:36 / 30. 1. 2018

Deli na:

Dimitrij Medvedjev

arhiv

Finančno ministrstvo ZDA je v noči na danes objavilo seznam ruskih uradnikov in poslovnežev, ki so blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, in bi jih lahko prizadele morebitne sankcije ZDA.

Na seznamu sta se med drugimi znašla ruski zunanji minister Sergej Lavrov in premier Dmitrij Medvedjev.

V Kremlju so se na objavo danes odzvali zadržano in sporočili, da ga bodo proučili in da se pri odzivanju ne bodo prepustili čustvom.

"Proučiti moramo to objavo, natančno proučiti ta seznam brez primere, ki vključuje člane najvišjega ruskega vodstva. Ni prvič, da se moramo soočiti z dokaj nasilnimi pripombami na naš račun, zato se ne smemo predati čustvom, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kasneje se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški seznam označil za sovražno ravnanje. Seznam bo zagotovo poslabšal odnose med ZDA in Rusijo ter škodil mednarodnim odnosom na splošno, je na televiziji opozoril Putin, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pa se je tudi pošalil, da je "užaljen" ker njega osebno ni na seznamu.

Strokovnjak za odnose med ZDA in Rusijo Pavel Šarikov je za dpa ocenil, da je na seznamu namerno tako veliko število posameznikov, da bi se izognili specifičnim vprašanjem. Opozoril je še, da so seznam objavili pred Trumpovim govorom o stanju v državi, da bo slednji lahko v govoru zatrdil, da se ZDA ukvarjajo z Rusijo.

Menil je še, da je seznam hkrati zelo preprost in nekaj, kar bi ga lahko "15-letnik sestavil v 15 minutah" ter zaskrbljujoč, saj je na seznamu tudi Lavrov, ki je po njegovih besedah zagotovo član ruske vlade, ki zagovarja dialog med ZDA in Rusijo.

Objava ameriškega seznama še ne pomeni uveljavitve sankcij proti posameznikom, je pa sprožil preplah med ruskimi bogataši, ker bi jim lahko uvrstitev nanj onemogočila posle v ZDA ali bi ga lahko v prihodnosti uporabili za sankcije.

Ta politični seznam naj bi bil predvsem sporočilu Putinu, da bo moral za vpletanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016 plačati visoko ceno. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi bilo na seznamu skupno 114 politikov in 96 poslovnežev, za katere ZDA ocenjujejo, da so blizu ruskemu predsedniku. Premoženje vsakega od teh posameznikov naj bi bilo vredno najmanj milijardo ameriških dolarjev.

Na sedem strani dolgem seznamu so se poleg Lavrova in Medvedjeva znašli med drugim vodilni predstavniki ruskih obveščevalnih služb. Prav tako so na seznamu direktorji velikih državnih podjetjih, kot so energetska giganta Rosneft in Gazprom, ruska banka Sberbank in energetsko podjetje Rosatom, ter ruskega letalskega prevoznika Aeroflot.

Med ruskimi oligarhi so na seznamu po poročanju ruske tiskovne agencije Tass med drugimi rusko-uzbekistanski poslovni magnat Ališer Usmanov, ruski milijarder Roman Abramovič in ruski poslovnežev Sulejman Kerimov, ustanovitelj ruskega podjetja za varnost na svetovnem spletu Kaspersky Lab Eugene Kasperskij, direktor ruske Alfa banke, največje ruske komercialne banke, Petr Aven in ruski podjetnik Vladimir Potanin.