Revija Reporter
Svet

Mayeva obljublja znižanje neto migracij na znosno raven

STA

9. maj. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Mayeva: Razliko med priseljevanjem in izseljevanjem bomo skušali znižati pod 100.000.

Konservativna stranka bo še naprej skušala razliko med priseljevanjem in izseljevanjem na letni ravni znižati pod 100.000 prihodov na Otok, je obljubila vodja stranke in britanska premierka Theresa May, ki naj bi naslednji teden predstavila program svoje stranke pred junijskimi parlamentarnimi volitvami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konservativci so si takšen cilj postavili že ob prihodu na oblast leta 2010, vendar pa je razlika med številom priseljencev in izseljencev med septembrom 2015 in 2016 znašala 273.000, kar je 49.000 manj kot leto pred tem, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

Omenjen cilj je po premierkinih besedah pomemben predvsem zaradi vpliva migracij na ljudi z nižjimi prihodki in tudi na javne storitve, navaja dpa.

"Mislim, da je pomembno, da nadaljujemo - in tudi bomo nadaljevali - z zavzemanjem za znižanje neto migracij na znosno raven", je dejala na strankarskem dogodku v Londonu. "Verjamemo, da je to več deset tisoč," je povedala.

"Seveda bomo lahko, ko bomo enkrat zapustili Evropsko unijo, nadzorovali naše meje, saj bomo lahko postavili pravila za ljudi, ki iz Evropske unije prihajajo v Veliko Britanijo," je še poudarila. "Izstop iz EU pomeni, da ne bo več prostega gibanja, kot je bilo to v preteklosti," je še dejala po pisanju Reutersa.

Konservativci si na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo 8. junija, obetajo osvojitev velike parlamentarne večine. Po navedbah časnika Guardian trenutno konservativce podpira okoli 46 odstotkov vprašanih, njihove glavne tekmece laburiste pa okoli 29 odstotkov. Mayeva sicer želi z volitvami okrepiti svoj položaj pred pogajanji z Brusljem o izstopu iz povezave.