908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

strelišče, ebelsberg Svet24.si

80-letnik nehote povzročil požar na strelišču

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Svet

Rezultati Evrovizije pod lupo neodvisnega eksperta

Deli na:
Rezultati Evrovizije pod lupo neodvisnega eksperta

Nemo, zmagovalec Pesmi Evrovizije 2024 - Foto: Corinne Cumming / EBU

Tekmovanje za pesem Evrovizije 2024 bo pregledal neodvisni strokovnjak, so sporočili pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) po tem, ko je bila letošnja izvedba deležna polemik. Glasbeno tekmovanje se je med drugim soočilo z diskvalifikacijo nizozemskega izvajalca Joosta Kleina, prah je dvigovala tudi udeležba izraelske predstavnice Eden Golan.

Organizatorji Evrovizije so potrdili, da bo opravljen pregled, saj si EBU "prizadeva nenehno izboljševati svoje storitve in dogodke", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Da bi še naprej krepili tekmovanje za Pesem Evrovizije, smo prosili neodvisnega strokovnjaka, naj si ogleda letošnje tekmovanje v Malmöju ter deli vpoglede in spoznanja z vodstvenimi organi EBU z namenom izboljševanja tega globalnega dogodka," so pojasnili.

Mednarodno glasbeno tekmovanje je letos zasenčila diskvalifikacija nizozemskega predstavnika Joosta Kleina zaradi "incidenta", v katerem naj bi verbalno grozil članici produkcijske ekipe, prisotne pa so bile tudi polemike glede udeležbe izraelske predstavnice Eden Golan zaradi aktualne vojne v Gazi.

Po tekmovanju, na katerem je zmagala Švica z nebinarnim glasbenikom Nemom, so organizatorji sporočili, da bodo dogodek pregledali, ker nekatere delegacije "niso spoštovale duha pravil".


Propalestinski protestniki so med celotedenskim tekmovanjem izkazali svojo podporo Gazi in obsodili sodelovanje Izraela na Evroviziji, medtem ko so bili nastopi Golan ves teden pospremljeni z mešanico žvižgov in navijanja.

Izraelska radiotelevizija Kan je v izjavi kasneje zapisala: "Izraelska delegacija se je letos soočila z velikim pritiskom in izkazovanjem sovraštva brez primere zlasti s strani drugih delegacij in umetnikov, javno in kolektivno, samo zaradi preprostega dejstva, da smo Izraelci in da bili smo tam."

Kot so še zapisali, so sami ves čas ohranili dostojanstven in spoštljiv odnos do umetnikov in drugih delegacij ter so si za razliko od nekaterih drugih delegacij prizadevali za spodbujanje enotnosti okoli glasbe ob upoštevanju pravil tekmovanja.

Med izvajalci, ki so kritizirali izraelsko delegacijo, je bil oziroma bila nebinarna predstavnica Irske Bambie Thug, ki je odkrito izrazil_a svoja propalestinska stališča. Izraelsko radiodifuzno hišo je obtožil_a, da krši pravila glede spodbujanja "nasilja", in dejal_a, da čaka odgovor EBU o tem, kakšni bodo ukrepi.

Polemika je nastala tudi po diskvalifikaciji nizozemskega udeleženca Kleina. Odločitev je močno kritizirala nizozemska televizijska postaja Avrotros, ki je kazen označila za "zelo visoko in nesorazmerno".