severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

orehovlje, uhajanje plina Svet24.si

FOTO: V Orehovljah delovni stroj poškodoval ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Svet

Masovno odpuščanje v graški Magni? Koliko delavcev bo pristalo na cesti?

Deli na:
Masovno odpuščanje v graški Magni? Koliko delavcev bo pristalo na cesti?

Obrat Magne v Gradcu. - Foto: Bobo

V graški družbi Magna Steyr so v odzivu za STA zanikali poročanje avstrijske tiskovne agencije APA, da naj bi nameravali odpustiti 1800 zaposlenih. Kot so poudarili, gre za govorice brez resnične podlage. APA, ki se sklicuje na časnik Kurier, je poročala, da naj bi bilo razlog za odpuščanja splošno ohlajanje avtomobilskega sektorja.

"Informacije o odpuščanjih, kot so navedene v prispevku avstrijske tiskovne agencije APA, ne držijo. V tem hipu ne izvajamo tovrstnih programov odpuščanja. Gre za govorice brez resnične podlage, govoric pa ne želimo komentirati," so sporočili iz Magne.

Kot je slišati iz virov blizu Magne, bi bilo odpuščanje v takšnem obsegu brez predhodnega usklajevanja s sindikati, zavodom za zaposlovanje in drugimi deležniki tako rekoč neizvedljivo.

Po poročanju agencije APA naj bi brez dela ostali predvsem zaposleni za določen čas in drugi začasni delavci. V graški tovarni naj bi trenutno delalo okoli 9000 ljudi, pri čemer ni znano, kolikšen je delež začasnih delavcev.

Graška družba je podružnico zgradila tudi v Hočah, kjer pa je septembra prav tako završalo zaradi odpustitve šestih zaposlenih v lakirnici. Delo so izgubili zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov v luči varčevalnega programa zaradi upada naročil, pet od šestih pa je napovedalo vložitev tožb. Odpuščeni in predstavniki sindikata so namreč prepričani, da so bile odpovedi delovnega razmerja nezakonite, problematizirali pa so tudi način prekinitve delovnega razmerja.


Kot je izvedela STA, za Magnino podružnico v Hočah trenutno ni v veljavi nobenega načrta odpuščanja.

Hoška podružnica Magne mora sicer po pogodbi z državo za prvo fazo naložbe v lakirnico, ki je stala 150 milijonov evrov, zaposliti 404 ljudi do novembra 2022. Če želi počrpati nekaj več kot 18 milijonov evrov državne spodbude za investicijo, za katere izvedbo je bilo treba preskočiti kar nekaj ovir, pa bo morala v desetih letih, do leta 2027, zaposliti tisoč ljudi.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v intervjuju za tednik Mladina konec oktobra dejal, da v podjetju zavezo do države uresničujejo, ter da so se že začele tudi aktivnosti za drugo in tretjo fazo. Investicija bo znašala 540 milijonov evrov, gradnja pa se bo začela predvidoma v prvi polovici naslednjega leta, je povedal.

V Magni so glede tega danes za STA pojasnili, da preučujejo potencialno širitev obrata Hoče za potrebe partnerjev v prihodnosti. "V tej fazi bi bil kakršen koli dodaten komentar preuranjen," so dodali.

Magna Steyr je edini del kanadskega avtomobilskega koncerna Magna International, ki v celoti sestavlja vozila. Prihodke od prodaje je v drugem četrtletju povečala za 40,8 odstotka na 1,8 milijarde evrov, v polletju pa za 26,9 odstotka na 3,7 milijarde evrov.

loading...
Loading...