joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

Harryjeva odločitev, da zapusti kraljevo družino, je povlekla s seboj ogromno slabega Odkrito.si

Harryju ni uspelo ...

maribor domzale Ekipa24.si

Kazen dovolj motivirala Mariborčane, tako da so ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mama sokriva za sinov pokol na šoli

Deli na:
Mama sokriva za sinov pokol na šoli

Morilec Ethan ter starša Jennifer in James Crumbley - Foto: Šerif okrožja Oakland

Porota v Michiganu je 45-letno Jennifer Crumbley v torek spoznala za krivo nenamernega uboja zaradi streljanja v šoli, ki ga je pred dvema letoma izvedel njen najstniški sin. Jennifer Crumbley in njen 47-letni mož James sta sinu kupila pištolo le nekaj dni pred napadom na srednji šoli v Oxfordu 30. novembra 2021, v katerem so umrli štirje dijaki.

Jamesu Crumbleyju bodo marca sodili ločeno, Jennifer Crumbley pa je porota v Pontiacu v zvezni državi Michigan v torek spoznala za krivo v vseh štirih točkah obtožnice zaradi nenamernega uboja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče ji bo kazen izreklo 9. aprila, grozi pa ji do 15 let zaporne kazni. Njen 17-letni sin Ethan Crumbley že prestaja dosmrtno zaporno kazen.

Zakonca Crumbley sta sinu kupila pištolo, s katero je izvedel napad, pri čemer sta zanemarjala znake sinovih duševnih težav.

V zaključnih besedah je tožilka Karen McDonald dejala, da Crumbley ni ravnala z ustrezno pozornostjo, ki lahko preprečila tragičen napad. "Lahko bi zaklenila strelivo. Lahko bi zaklenila pištolo. Šoli bi lahko povedala, da so mu pravkar podarili pištolo, da je sin imel krizo in potrebuje pomoč," je ocenila.


Odvetnica Shannon Smith pa je trdila, da mati ne more biti odgovorna za dejanja svojega sina. "Tega nihče ni mogel pričakovati. Ali je res lahko vsak starš odgovoren za vse, kar naredijo njegovi otroci? Ta primer je zelo nevaren za starše," je dejala.

Obtoženka je med sojenjem priznala, da je njen mož le nekaj dni pred napadom sinu kupil pištolo kot zgodnje božično darilo, naslednji dan pa ga je odpeljala na strelišče.

Povedala je, da nikoli ni imela razloga verjeti, da je njen sin sposoben izvesti tako nasilno dejanje. "Želim si, da bi namesto tega ubil naju," je dejala.

Učiteljica je zakonca Crumbley na dan strelskega napada poklicala v šolo in jima izrazila zaskrbljenost zaradi nasilne risbe, ki jo je našla na mizi takrat 15-letnega Ethana Crumbleyja. Svetovala jima je, naj otroka pošljeta na svetovanje, vendar sta se uprla in fant se je vrnil v razred.

Kasneje je vstopil v stranišče, iz njega prišel s pištolo, ki jo je imel skrito v nahrbtniku, izstrelil več kot 30 strelov in umoril štiri dijake.