nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

wolfgang-petersen Odkrito.si

Nedokončana zgodba je končana

damir krznar Ekipa24.si

Oglasil se je Damir Krznar in sporočil: Nisem še...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Malo upanja, da je še kdo preživel nesrečo v Dolomitih

Deli na:
Malo upanja, da je še kdo preživel nesrečo v Dolomitih

Marmolada - Foto: Bobo

Reševalci danes nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih v nedeljski nesreči na gori Marmolada v italijanskih Dolomitih, v kateri se je odlomil del ledenika in sprožil plaz ter zahteval najmanj sedem življenj. Iskanje s helikopterji in droni nadaljujejo, čeprav je le malo upanja, da je kdo od 13 pogrešanih preživel.

Reševalci so danes sporočili, da zaradi nevarnosti dodatnega lomljenja ledenika iskalno in reševalno akcijo izvajajo samo s preleti helikopterjev in brezpilotnih letalnikov s termičnimi kamerami nad krajem nesreče. Predstavnik gorskih reševalcev Giorgio Gajer je ocenil, da so možnosti, da bi našli preživele, skoraj nične, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja italijanske medije.

Po uradnih podatkih je v plazu več ton ledu in kamenja, ki ga je sprožil del ledenika, ki se je odlomil na 3343 metrov visoki Marmoladi, umrlo sedem ljudi, osem jih je poškodovanih, med njimi več huje, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Med poškodovanimi sta 67-letni Nemec in 58-letna Nemka še vedno v težkem stanju.Svojci pa pogrešajo 13 ljudi, vendar njihove navzočnosti na kraju nesreče še niso potrdili, poroča AFP.

Italijanski premier Mario Draghi je v ponedeljek obiskal kraj nesreče, ki jo je deloma pripisal globalnemu segrevanju. V letoviškem kraju Canazei, ki leži pod ledenikom, je dejal, da mora vlada razmisliti o tem, kar se je zgodilo, in sprejeti ukrepe, da bi v prihodnje tovrstne nesreče preprečili ali da bi bila njihova verjetnost majhna.

Strokovnjaki nesrečo povezujejo s sedanjim vročinskim valom v Italiji, zaradi katerega je ledenik postal nestabilen, saj so temperature na 3000 metrih nadmorske višine dosegle 10 stopinj Celzija. Tako visoke temperature ob začetku poletja so bile pred leti še nepredstavljive. Znanstveniki pogostejše in vse hujše vročinske valove pripisujejo globalnemu segrevanju, ki je posledica človeške dejavnosti.