Revija Reporter
Svet

Mali vlagatelji proti velikanom Wall Streeta: posel, kjer so krajšo potegnili milijarderji

STA

29. jan. 2021 10:38 Osveženo: 10:42 / 29. 1. 2021

Deli na:

Trgovine Gamestop so postale bojišče med velikim kapitalom in malim trgovcem.

Reuters

Zaustavitev trgovanja z delnicami podjetja GameStop, ki so jih mali vlagatelji z intenzivnim odkupovanjem zelo podražili in se s tem zoperstavili velikanom z Wall Streeta, je razburila ameriške kongresnike. Zato se pripravljajo javna zaslišanja o tem na odboru za finance predstavniškega doma in odboru za bančništvo senata.

Kongresniki so jezni, ker so aplikacije za trgovanje z delnicami, kot je Robinhood, ustavili trgovanje z delnicami GameStopa, potem ko so imeli milijarderji z Wall Streeta zaradi upora malih vlagateljev velike izgube.

"Obračunati moramo s hedge skladi, katerih neetični postopki vodijo v vzkipljivost finančnih trgov. Pregledati moramo delovanje borze na splošno in to, kako z njo manipulirajo hedge skladi," je sporočila demokratska predsednica odbora za finance v predstavniškem domu Maxine Waters iz Kalifornije.

Potem ko so veliki hedge skladi in drugi borzni velikani stavili, da se bodo delnice verige trgovin z videoigrami pocenile, se je uprla armada malih delničarjev in začela odkupovati delnice GameStopa. To je t.i. trgovcem na kratko, ki stavijo na padec delnic, povzročilo velike izgube.

Prodajalci na kratko, kar so pogosto veliki skladi, si izposodijo delnice in jih špekulativno prodajajo zato, da jim bo cena padla in jih bodo znova kupili po nižji ceni, jih vrnili lastniku in si prilastili pri tem ustvarjen dobiček. Če to ne gre po načrtih, lahko utrpijo velike izgube.

Mali vlagatelji so se v sredo veselili, da so končno pokazali zobe velikanom, a so jih izdala posredniška podjetja, kot sta Robinhood in Interactive Brokers, ki služita prav s temi malimi delničarji. Ta so napovedala, da bodo od petka omejili nakupe delnic GameStopa. Po izlivih ogorčenja je Robinhood v četrtek sporočil, da bo vseeno dovolil omejene nakupe.

"Dovolj nam je tega, da imajo milijarderji borzo za svoj peskovnik, s katerega skušajo pobegniti takoj, ko izgubljajo," je dejal kongresnik Ro Khana in izpostavil, da so lahko veliki hedge skladi pa lahkko še naprej trgovali z delnicami.

Ogorčenje je skorajda pripeljalo do sodelovanja med sovražniki v kongresu, kot sta newyorška demokratka Alexandria Ocasio Cortez in republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz. Ta je sporočil, da se strinja z Newyorčanko, ona pa mu je rekla, naj bo raje tiho, saj da je pred tedni skoraj zakrivil njeno smrt. Cruz je namreč podpiral bivšega predsednika Donalda Trumpa pri vztrajanju o volilnih prevarah, kar je pripeljalo do napada Trumpovih privržencev na kongres, pri čemer je umrlo pet oseb.